JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Patruljerer på Gardermoen

Blant travle forretningsreisende og utålmodige småbarnsfamilier på vei til sydligere strøk, sjekker seks LO-ungdommer arbeidsforholdene til de ansatte på Gardermoen.

– Sjekk om folk har lovlig arbeidskontrakt, hvilke arbeidstider de har, og om de jobber heltid eller deltid, informerer ungdomssekretær Olav Andresen de fem LO-ungdommene som skal bruke dagen til å patruljere på flyplassen på Gardermoen.

De får utdelt skjemaer til å fylle ut når de snakker med ansatte, og fyller sekkene sine med brosjyrer, LO-kjærlighet på pinne, mobilpynt og svettebånd signert LOs sommerpatrulje – alt skal deles ut til ungdommer med sommerjobb på Oslos hovedflyplass.

LO-café

Kledd i røde jakker ankommer sommerpatruljen avgangshallen på Gardermoen. Her vrimler det av køstående mennesker – serverne ligger nede og alle innsjekkinger foregår manuelt. Representantene fra LOs sommerpatrulje bestemmer seg for å begynne jobben innenfor sikkerhetsslusene, der er det muligens litt roligere. To av de rødkledde setter seg på caféen Sinnataggen. Via oppslag og løpesedler har de på forhånd informert om at det er mulig å treffe LO-folk her hver siste onsdag i måneden.

Spørsmål og svar

David Rødland er organisert i Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet, og jobber til daglig i resepsjonen og bookingen på Thon Hotell Vika Atrium. I dag skal han sjekke om kollegene på Gardermoen har det ok på jobben. Sammen med Anita Sæther, studentmedlem i Norsk Tjenestemannslag, oppsøker han kiosken ved gate 17, den siste muligheten til å kjøpe aviser eller noe å drikke før flyet går fra innlandsfløyen. Her jobber Jana Strand, ei 19 år gammel jente fra Sverige. Jana har vært i Norge i halvannen måned, og har noen spørsmål på tunga til LO-ungdommen. Hun har fått en oversikt over når hun skal jobbe fram til september, men arbeidskontrakten hennes sier at hun skal jobbe 0 prosent. Kan det være riktig? Og hvor mye må hun jobbe før hun har rett til overtidsbetaling? David og Anita svarer etter beste evne, og legger igjen både telefonnummer, ei jobbhåndbok og slikkerier fra Landsorganisasjonen.

Alt i orden

På Pizza Hut er tre unge jenter i full aktivitet, her baker de pizzaer og selger til sultne reisende. Gitte Hansen har jobbet i Select Service Partner, som driver de fleste serveringsstedene på flyplassen i ett år allerede, i en deltidsstilling. Gitte jobber faste dager, har arbeidskontrakt og tariffavtale. Medlem av Hotell- og Restaurant er hun ikke. Ennå. David og Anita legger igjen både informasjon og telefonnummer.

LO på plass

Hotell- og Restaurant, Fellesforbundet, Handel og Kontor, Arbeidsmannsforbundet og Tjenestemannslaget er de største forbundene på Gardermoen. 70 prosent av de ansatte er fagorganiserte. LO-familien er tilstede, ikke bare i noen hektiske sommerpatrulje-uker. Ikke langt fra terminalen finnes LO-Huset. Det er åpent for medlemmer og de som vil bli det, hele året, hver dag.

Annonse
Annonse