JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Kan jobbe natt

Det er ingenting i veien for at gravide jobber nattskift, mener Petter Kristensen ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

I høst kom det frem at risikoen for spontanabort øker med 50 prosent for kvinner med nattarbeid. I tillegg er faren stor for for tidlig fødsel og lav fødselsvekt hos barna. Forsker Petter Kristensen ved STAMI mener likevel det vil være dumt å sette en fullstendig stopper for at gravide kan jobbe om natten.– Jeg vet at andre i miljøet mener det motsatte, men jeg synes det er dumt å skjære alle over en kam. Arbeidsgiverne bør ta en samtale med den gravide og høre hva hun synes, sier Kristensen.

Må tilrettelegge

Uttalelsen kom i forbindelse med et seminar der STAMI tok opp ulike måter å tilrettelegge arbeid for gravide. 70 prosent av alle gravide er sykmeldte minst en gang i løpet av graviditeten. I mange tilfeller strekker sykmeldingene seg over lang tid. Ser man hele sykefraværstatistikken under ett, står gravide for ti prosent av alle sykefraværsdagene til den norske arbeidstokken. Petter Kristensen mener arbeidsgiverne må tilrettelegge bedre når en av kvinnene i stabil melder at hun er blitt gravid.– Arbeid er helsegivende, også for gravide. Kanskje kan enkle grep gjøre sitt til at den gravide kan stå lenger i arbeid. Derfor mener jeg medarbeidersamtaler med gravide bør inngå som en fast del av det etablerte HMS-arbeidet i en bedrift, sier Kristensen.

Kan jobbe natt

Av samme grunn mener han det fint er mulig for gravide å fortsette skiftarbeid om natten hvis de trives med det.– Jeg synes i alle fall det ikke går an å utelukke det. Men man må legge vekt på hva den gravide selv ønsker og hennes følelser rundt det. Jeg er helt mot et generelt forbund mot nattarbeid for gravide, sier Kristensen.

Annonse

Flere saker

Annonse