JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skjult ledighet

En av fire funksjonshemmede utenfor arbeidslivet, ønsker jobb. IA-avtalen har hatt liten eller ingen effekt i forhold til rekruttering, mener Fafo-forsker Inger Lise Skog Hansen.

Det er en ny undersøkelse fra Norge og Storbritannia som viser at en av fire funksjonshemmede som ikke er sysselsatt, ønsker lønnet arbeid. Til tross for økende innsats i begge land, er under halvparten av personer med funksjonsnedsettelser i yrkesaktiv alder sysselsatt. Arbeidsledigheten er på samme nivå som for personer i yrkesaktiv alder for øvrig, men i begge landene er den skjulte ledigheten blant funksjonshemmede høy.

Ønsker arbeid

Dette framkommer i prosjektet ”Funksjonshemming, arbeidsliv og velferdsstat”, et forskningssamarbeid mellom Arbeidsforskningsinstituttet og Fafo, støttet av Program for velferdsforskning. Kun personer uten inntektsgivende arbeid som aktivt søker og er tilgjengelig for arbeid klassifiseres som arbeidsledige i arbeidskraftsundersøkelsen AKU og Labour Force survey (LFS). Det er en mye høyere andel funksjonshemmede enn de registrerte arbeidsledige som ønsker å arbeide, ifølge Fafo-forskeren Inger Lise Skog Hansen.

Ikke for søkere

IA-avtalen har hatt betydning for de som er i arbeidslivet, men liten eller ingen betydning for rekrutteringen, ifølge undersøkelsen. Hvis arbeidsmarkedet ikke er tilrettelagt og tilpasset, vil det ikke være muligheter for en del mennesker med funksjonsnedsettelser å søke arbeid særlig ofte. Utdanning har en sterk positiv betydning i forhold til sysselsetting, ikke minst for funksjonshemmede.

Høyere andel på deltid

I både Norge og Storbritannia er det en høyere andel funksjonshemmede enn sysselsatte for øvrig på deltid. Denne andelen er markant høyere i Norge, der nesten halvparten jobber deltid. I Storbritannia er tallet en firedel. Det kan se ut som det norske systemet i større grad åpner for en fleksibilitet i forhold til tilpasning av arbeidstid og inntektssikring enn det britiske.

Annonse
Annonse