JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bankene ønsker harmoni

Forskjellige bankregler for de nordiske bankene truer norske banker, mener banksjef Arne Austreid. Siv Jensen er på saken.
Administrerende direktør Arne Austreid i Sparebank1 SR Bank er bekymret for ulikt regelverk mellom nordiske banker.

Administrerende direktør Arne Austreid i Sparebank1 SR Bank er bekymret for ulikt regelverk mellom nordiske banker.

Morten Hansen

anders@lomedia.no

morten.hansen@lomedia.no

I debatten på LO Finanskonferansen kom det fram en klar utfordring for norske banker: Ulike regler for banker i Norge, Sverige og Danmark.

Utfordring

– Det som opptar oss er harmonisering. Vårt problem er at de svenske bankene som kommer hit driver etter svenske regler, og kan prise sine lån lavere enn oss. Det begynner vi å merke, og det er vi bekymra for, sier Arne Austreid, administrerende direktør i Sparebank1 SR-Bank.

Han peker på at bankens hans i dag har en kapitaldekning på mellom 10,5 og 11 prosent. Hadde banken hans ligget i Sverige, ville reglene der gitt en kapitaldekning på 18 prosent, mens han hadde fått 16 prosent i Danmark.

– På sikt kan det bli ubehagelig for norske banker med de strenge reglene vi har her. Vi kan velge å beregne dette helt annerledes, og det kan Siv Jensen gjøre noe med, sier han.

Jobber med det

Finansminister Siv Jensen er enig i at det er et behov for harmonisering av regleverkene.

– Jeg har tatt dette opp spesielt med min svenske kollega, arbeidet går veldig godt og det er god progresjon i samtalene. Jeg tror vi kan komme fram til en god løsning, sier hun.

Jensen poengterte også at det er en krevende øvelse å bli hørt når EU-landene prøver å utforme sin politikk.

– Det som er vår felles utfordring, er å få forståelse for norske posisjoner i utlandet. Det er en ganske tøff motbakke å få EU-landene, som har mer en nok med å bli enige seg i mellom, til å låne øre til oss, sier hun.

Tidligere helse- og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) kjente seg igjen i det.

– Harmonisering av regelverk er viktig, og snakker vi om Europa og EØS, for Norden vil være en del av en slik bredere ramme. Jeg ønsker lykke til, den tette dialogen er viktig, men her vil Norge oppleve en reell utfordring ved at vi ikke sitter i de reelle beslutningsprosessene, sier han.

Les også: Siv Jensen: – Ingen grunn til at rentene er så høye som nå

Bekymret

Administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge minner om at norske banker har holdt utlånene på et stabilt nivå, samtidig som europeiske banker de siste 14 månedene har redusert sine utlån med 2900 milliarder euro.

– Det har en enorm negativ effekt på den økonomiske veksten. I Norge er vi på nullvekst, utbytte er tatt ned, lønnsomheten økt og vi bygger det vi kan av kapital. Jeg tror norske banker kommer til å klare kravene, men vi må passe på at de negative effektene ikke blir for store, sier han.

Han tenker da på at igangsettinga av nye boliger kan bli for lav.

– Jeg er litt bekymra for det. Vi så et kraftig fall i november. Om kapitalkravene nå fører til mindre lån til nye boligprosjekter og mindre igangsetting, forsterker det problemene og ubalansen i boligmarkedene, sier han.

* Les også: Vil Siv senke egenkapitalkravet for unge låntakere?

Finanskonferansen:

Årlig konferanse, arrangert av LO Finans

Årets tema: Rammevilkår i endring - hvilke konsekvenser får dette for banker, kunder og ansatte?

Tid og sted: Oslo Kongressenter, Folkets Hus, Oslo 28. januar

Annonse
Annonse

Finanskonferansen:

Årlig konferanse, arrangert av LO Finans

Årets tema: Rammevilkår i endring - hvilke konsekvenser får dette for banker, kunder og ansatte?

Tid og sted: Oslo Kongressenter, Folkets Hus, Oslo 28. januar