JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hellas´ tunge ansvar

Det ultranasjonalistiske partiet Gyllent Daggry kan bli forbudt etter at det ble knyttet til knivdrapet på en musiker i Aten onsdag. Et forbud haster, før flere liv går tapt.

nina.sandaas@lomedia.no

Greske myndigheter har fått det travelt med å utrede et hastevedtak om eventuelt å forby partiet som er det tredje største og har 21 plasser av 300 i parlamentet. Et regjeringsmedlem fortalte dette onsdag, rapporterer den britiske avisa The Guardian. «Staten kan ikke tolerere, og samfunnet kan ikke akseptere, handlinger som undergraver rettssystemet», sa sikkerhetsminister Nikos Dendias.

Hendelsen som kan utløse et forbud fant sted natt til onsdag. Et titalls medlemmer i det høyreekstreme partiet Gyllent Daggry jagde Pavlos Fyssas, en 34-årig kjent musiker på venstresiden, og hans venner fra en kafé i hovedstaden. Disse hadde tidligere på kvelden deltatt på en antifascistisk markering. Ifølge vitner virket angrepet planlagt fordi drapsmannen plutselig hoppet ut av en bil og gikk til angrep på Fyssas. Han ble knivstukket i brystet og døde. Den 45-årige drapsmannen har etter hvert innrømmet medlemskap i Gyllent Daggry, etter først å ha prøvd å skjule bevis som knytter ham til partiet.

Ifølge The Guardian har statsminister Antonis Samaras og Pasok-leder Evangelos Venizelos hatt et møte for å drøfte hvordan innflytelsen til Gyllent Daggry kan stoppes. Det er snakk om både å kriminalisere partiet og å tilintetgjøre det populære anti-establishmentbildet blant tilhengerne.

Partiet bruker vold som viktigste virkemiddel og må derfor behandles som en kriminell organisasjon. Staten må nå gripe inn, uttaler Venizelos. I forrige uke gikk voldelige aktivister fra Gyllent Daggry løs med jernstenger på folk som hengte opp posters for kommunistpartiet. Det er ikke første gangen. Medlemmene i partiet har brukt trusler mot kritikerne og i økende grad også vold.

Fra nyttår innehar Hellas formannskapet i EU. Det lar seg neppe kombinere med en neglisjering av handlingene til Gyllent Daggry. Det hviler et tungt ansvar på den greske regjeringen; den kan ikke mislykkes med å få en slutt på de hatefulle handlingene og uttalelsene fra Gyllent Daggry og andre fascistgrupperinger i landet.

Om det innebærer at partiet blir forbudt, en alvorlig beslutning i seg, så skjer det for å beskytte demokratiets vugge mot handlingene fra radikale rasister og fascister.

Annonse

Flere saker

Annonse