JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vant i Arbeidsretten

De kontoransatte i Oslo kommune krevde å få overtid for hver påbegynte halvtime. Nei, sa kommunen. Nå har Arbeidsretten slått fast at de ansatte hadde rett.

En enstemmig arbeidsrett mener de kontoransatte i Oslo skal ha overtidsbetalt for hver påbegynte halvtime. Flere tusen ansatte får også etterbetalt slik overtid fra desember 2004.

– Vi er svært fornøyd med at arbeidsretten har gitt oss medhold på alle punkter, sier rådgiver Anne Kathrine Ellila ved Kompetansesenteret i Oslo.

Kommunens eget forslag

Oslo kommune foreslo selv i år 2000 å justere avtaleteksten i overenskomsten slik at de kontoransatte ikke lenger skulle unntas fra bestemmelsene om overtidsbetaling for hver påbegynte halvtime. I 2004 oppdaget arbeidstakerorganisasjonene og kommunen at de var uenige om hvordan dette skulle tolkes.

Oslo kommune hevder at det aldri var meningen at denne overtidsordningen skulle gjelde de kontoransatte, og at dette måtte være åpenbart for Fagforbundet og de andre arbeidstakerorganisasjonene, selv om avtaleteksten ikke sa noe spesielt om det.

Helt tilbake til 50-tallet har det nemlig vært slik at de kontoransatte ikke har fått overtidsbetalt for hver påbegynte halvtime, slik ordningen har vært for de øvrige ansatte i kommunen.

– Vi må forutsette at kommunen kjenner konsekvensene av sine egne forslag. Dette var dessuten noe som kom i deres første tilbud, og ikke noe som ble lagt fram utpå natta etter mange timers overtidsmekling, sier Ellila.

Ikke illojalt

Hun er svært skuffet over at kommunen beskyldte Fagforbundet for illojal opptreden i saken. Oslo kommune mener forbundet må ha forstått at det ikke var meningen å utforme en uklar bestemmelse, og skulle ha klarlagt dette med kommunen.

Arbeidsretten sier imidlertid i dommen at det ikke er ført bevis for at det forelå noen felles forståelse av at endringene som Oslo kommune foreslo, kun var av teknisk karakter, og «frifinner» dermed forbundet for illojalitet.

Fagforbundet hadde alle de andre arbeidstakerorganisasjonene bak seg i saken, som ble ført av LO-advokat Kristin Robberstad.

Annonse
Annonse