JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil stanse AFP-opprøret

– Det er feil at den nye AFP-pensjonen blir dårligere enn i dag, sier arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Men han innrømmer at forskjellen mellom de som velger AFP fra 62 år og de som velger å stående i jobb blir større, fordi det skal lønne seg å jobbe opp mot vanlig pensjonsalder på 67 år. Arbeids- og inkluderingsministeren går dermed til motangrep mot dem som forsøker å skape et pensjonsopprør i deler av LO.– Den framstillingen de gir av det nye systemet er misvisende. Pensjonen for en arbeidstaker som velger å gå av 62 år gammel blir på om lag det samme nivået som i dag, sier Hanssen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Blander kortene

– Hvorfor tar pensjonsopprørerne så feil, etter din mening?- Fordi de blander kortene. Her må vi tenke to tanker samtidig: På den ene siden vil vi sikre folk som velger å gå av fra de er 62 år gamle om lag samme pensjonsytelse som i dag. Men samtidig vil vi stimulere folk til å jobbe lengst mulig, hvis de selv vil og kan. Derfor skal det blir mer lønnsomt enn i dag å jobbe fram mot vanlig pensjonsalder på 67 år. Men det er jo ikke det samme som at de som velger å gå av 62 år gamle taper i forhold til dagens ordning, selv om forskjellen mellom disse to gruppene øker, understreker statsråden. Hanssen presiserer at AFP-ordningen bygger på en avtale mellom tre parter arbeidstakerorganisasjonene, arbeidsgiverorganisasjonene og staten. Det betyr at det også skal forhandles om den nye ordningen. Derfor bruker han helt bevisst uttrykket at de økonomiske ytelsene i framtidens AFP-ordningen skal være "om lag" de samme som i dag. – Jeg er selvfølgelig klar over at LO aldri vil godta en AFP-ordning som er dårligere enn dagens. Det ville være helt urealistisk å tro noe slikt, sier statsråden.

En bra deal

Hanssen bekrefter samtidig at staten vil stille i AFP-forhandlinger med det samme økonomiske bidraget til ordningen som i dag. Det betyr videreføring av både den statlige kontantstøtten, de gunstige skattereglene for AFP-pensjonistene og fortsatt rett til å opptjene pensjonspoeng i folketrygden også som AFP-pensjonist. – Men har ikke pensjonsopprørene rett i at verdiene av framtidens pensjoner blir svekket på grunn av nytt system for indeksering av pensjonene i takt med pris/lønnsutviklingen og justeringene for økt levealder. – Dette blir jo en annen skål. Når det for eksempel gjelder levealdersjusteringen, så betyr jo ikke det noe annet enn at vi må jobbe åtte måneder lenger dersom den gjennomsnittlige levealderen øker med ett år. Det synes jeg er en bra deal, sier arbeids- og inkluderingsministeren. (ANB)

Annonse
Annonse