JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Moderasjon på alle hold

LO-representantskapet moderate tariffkurs vekker ingen sterke reaksjoner. Ingen av de andre hovedorganisasjonene varsler noen vesentlig annen kurs.

På arbeidsgiversiden er det bare Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) som har kommentert gårsdagens vedtak i LOs representantskap.

– LO synes å følge opp den fornuftige kursen de har fulgt de siste årene. Det er bra for alle parter, fordi det bidrar til å styrke konkurranseevnen og arbeidsplassene i industrien, sier administrerende direktør Finn Bergesen jr til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Økt skattefradrag

Da den nye YS-lederen, Tore Eugen Kvalheim, talte til organsiasjonens tariffkonferanse i går, gikk også han inn for at årets forhandlinger gjennomføres samordnet og at de konkurranseutsatte bedriftene får bestemme hvor stor den økonomiske rammen skal være. Men han la til at partene i den enkelte tariffområdene må stå fritt når det gjelder fordelingen av denne rammen.

Ifølge Kvalheim vil YS også kreve at fradraget for fagforeningskontingent økes fra 2 700 til 3 600 kroner i løpet av 2008

Vil ha like mye som sjefene

Unio-leder Anders Folkestad er mest bekymret over at lønnsstatistikken for 2006 nok en gang viser at ledere og funksjonærer i industrien har fått de største tilleggene.

– Når den norske økonomien tydeligvis godt kan tåle at ledere og funksjonærer nærmet seg 5 prosent lønnsøkning i 2006, er det ingen grunn til at våre medlemmer skal legge seg på et lavere nivå i det kommende oppgjøret, skriver Unio-lederen på organisasjonens nettside.

Unio har sin tariffkonferanse torsdag og fredag.

Mer til lokale forhandlinger

Generalsekretær i Akademikerne, Tove Storrødvann, legger vekt på at lønnsglidningen har vært større enn vanlig i 2006. Hun mener det er kampen om arbeidskraft som nå viser seg i lønnsstatistikken på denne måten.

– Behovet for lokale tilpasninger synes større enn tidligere, spesielt i staten, skriver Storrødvann på Akademikernes nettside. Hun tar til orde for at partene i tariffoppgjørene nå må vise vilje til å sette av mer penger til lokale forhandlinger.

Lite kommentert

Landets lederskribenter har i liten grad funnet grunn til å bruke spalteplass på å kommentere LO-representantskapets vedtak. Et unntak er Hallgeir Westrum i Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– LO er livredd for ei ny jappetid med overdreven pengebruk og en økonomi ute av styring. Derfor blir hovedoppgaven i vårens lønnsoppgjør å holde igjen slik at lønnstilleggene ikke blir for høye. Lærdommen fra forrige gang norsk økonomi sporet fullstendig av, rundt 1990, sitter fortsatt tungt i, konstaterer han.

– Samtidig gir fagbevegelsen et tydelig signal til arbeidsgiverne om at de med lavest lønn, som ofte er typiske kvinneyrker, skal prioriteres denne gangen. Det kravet bør NHO-toppene lytte til, legger ABN-sjefen til.

Annonse
Annonse