JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lysere for seniorene

Holdningen til eldre arbeidstakere er overveldende positiv i norske industribedrifter, viser en ny rapport fra Fafo. Bedrifter som har IA-avtale og seniorpolitiske tiltak, mener også at de virker, slik at flere står lenger i jobb.

I fjor oppga norske industribedrifter at de manglet nesten 9 000 personer. Problemet vil neppe bli mindre i og med at de tallrike etterkrigsgenerasjonene nå har passert 60 år og store kull vil gå av med AFP. I en tid med mangel på kompetent arbeidskraft er seniorene derfor blitt en mer ettertraktet produksjonsfaktor for bedriftene.

- Nød lærer naken kvinne å spinne, var Fafo-forsker Dagfinn Hertzbergs karakteristikk av dagens situasjon.

På oppdrag fra Norsk Industri har Fafo kartlagt holdningene til seniorer. Nær 80 prosent av medlemsbedriftene i Norsk Industri mener at det er lønnsomt å holde på eldre arbeidstakere. Et stort flertall mener de er like produktive som de yngre. Over halvparten mener at eldre er sjeldnere syke enn yngre arbeidstakere.

På den andre siden mener drøye halvparten at eldre har vanskeligere for å omstille seg. Og fire av ti bedrifter er enige i at seniorene har større problemer med skiftarbeid. Men Fafo-rapporten ”Too old to rock´n roll?” konkluderer med at bedriftene vil ha eldre arbeidstakere.

- Vi ser en sterk vilje i bedriftene for å holde på eldre arbeidstakere. Norge vil ikke gå rundt om 25 år, hvis ikke seniorene står lenger i jobben. Det skjer mye for å få det til og da må begge parter føle at de har noe igjen for det, framholdt Finn Langeland, informasjonssjef i Norsk Industri, da rapporten ble presentert i dag.

I den andre delen av forskningsprosjektet har over 500 ledere besvart spørsmål om seniortiltak, og det er gjort dybdeintervjuer blant fem bedrifter med gode tiltak som andre kan lære av.

Det understrekes i rapporten at produksjonsformen ved bedriften legger rammene for om det kan innføres kollektive eller mer individuelle ordninger.

De fem mest brukte tiltakene er:

– Deltid i kombinasjon med AFP

– Fritak fra særlig belastende arbeidsoppgaver

– Kortere arbeidstid

– Andre arbeidsoppgaver

– Fritak fra skiftarbeid

Av de undersøkte bedriftene har halvparten en IA-avtale, der en av målsettingene er å øke pensjoneringssalderen. Til tross for gode holdninger til seniorene har bare en av fire bedrifter en slik konkret målsetting, mens hele 91 prosent av bedriftene hadde utarbeidet et konkret mål om å redusere sykefraværet.

Blant de IA-bedriftene som har iverksatt seniortiltak, melder 60 prosent at de har god effekt.

- Seniorpolitikk er litt seint. Det er viktig med en gjennomgående personalhåndtering over et langt arbeidsliv, slik at folk trives, minnet Dagfinn Hertzberg på.

Annonse

Flere saker

Annonse