JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha mannen mer hjemme

Flere kvinner i Europa opplever fortsatt storstilt diskriminering på arbeidsplasser. - Slik kan vi ikke ha det. Kvinner skal ha like muligheter som sine mannlige kollegaer. Verken mer eller mindre, sier Vladimir Spidla, EU-kommissær for sysselsetting, sosiale saker og likestilling. Han oppfordrer mannen til å engasjere seg mer på familiens hjemmebane.

- Vi kan ikke godta at det er slik i dagens demokratiske samfunn. Vi må en gang for alle fjerne synlige og usynlige hinder for at kvinner kan stige i gradene på arbeidsplassene, uttaler Vladimir Spidla

Kommisjonen har i forkant av årets internasjonale kvinnedag vært opptatt av å sette kvinner og likestilling på agendaen. Det har vært arrangert flere møter og tilstelninger de siste dagene med kvinneperspektiv. På kvinnedagen diskuterer flere av EUs topp-politikerer temaet ”Kvinner i politikken, framskritt og utfordringer”.

Ifølge Kommisjonen er europeerne klar over at kvinner diskrimineres. Det vises til at 40 prosent av europeerne i en undersøkelse har gitt uttrykt for at kjønnsdiskrimineringen er stor og omfattende i mange land. Kommisjonen mener mange kvinner lever i en frustrerende virkelighet, der f.eks kvinner i privat sektor kan tjene 25 prosent mindre enn menn. Og det er bare ett eksempel.

- Vi må gjøre noe med stereotypene. Mannen må engasjere seg mer i familiearbeidet, EU behøver mer fleksible arbeidsmodeller og system for barneomsorg. Kvinner skal ha like muligheter som sine mannlige kollegaer. Verken mer eller mindre, uttaler Spidla.

Ifølge nettstedeteuobserver.com vil EU-kommisjonen legge fram en rapport i dag som viser at situasjonen angående lønn er omtrent likelydende med hva den var for noen år siden. Rapporten skal vise at lønnsforskjellene fortsatt er store mellom kvinner og menn, i gjennomsnitt 15 prosent, men at enkelte land har forskjeller opp mot 25 prosent. Verst er det i Hellas, Slovenia, Estland, Tyskland og England. Forskjellene er minst – under 5 prosent, på Malta og i Portugal.

Studien skal

vise at lønnsforskjellene er mindre i offentlig sektor, som utdanning og helse, enn i privat sektor. I private bedrifter er det funnet lønnsforskjeller opp til 25 prosent. Verstingen skal være England der det er funnet tilfeller av at kvinner tjener 30 prosent mindre enn menn. Selskaper i Slovenia er minst kjønnsdiskriminerende når det gjelder lønn. - Vi ser noen tegn til at lønnsforskjellene mellom kvinner og menn blir mindre, men det går alt for tregt, uttaler EU-politikere. I studien blir det advart mot at større deler av lønninger blir forhandlet lokalt, da man mener at likelønnsperspektivet er vanskelig å ivareta på hver enkelt arbeidsplass.

Også EUs statistikkbyrå, Eurostat , serverer ferske tall i anledning kvinnedagen.

Tallene forteller blant annet at kvinner i EU (EU27) fortsatt jobber mye deltid. En av tre kvinner i arbeid jobber deltid. Tilsvarende tall for menn er 7, 7 prosent. Tallene varierer stort fra land til land, med Bulgaria som stort sett har heltidsarbeidende kvinner og Nederland der 74, 5 prosent av kvinnene i arbeid jobber deltid.

Andre tall av interesse: * 14, 9 prosent kvinner og 13, 8 prosent menn er midlertidig ansatt.* Arbeidsledigheten blant kvinner var 8, 5 prosent i januar 2007. For menn 6, 7 prosent. * 15 prosent kvinner i alderen 16-74 år forteller at de har utdanning innenfor data. For menn er tallet 29 prosent. Men 44 prosent av kvinnene i EU 25 sier de ikke har kunnskap om data, mens det samme gjelder for 38 prosent menn.

Annonse
Annonse