JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV gjør seg klar til kamp

Visjonen skal bli tydeligere, argumentene hvassere og organisasjonen sterkere. Slik vil Audun Lysbakken gjenreise SV etter det dårligste stortingsvalget i partiets historie.

– Vi skal bli det tøffeste og mest konsekvente opposisjonspartiet på Stortinget. Det ligger makt i å være i opposisjon, sa Lysbakken da SV samlet seg til sitt første landsstyremøte etter det begredelige valget.

Men det var ingen slagen partileder som til taktfast applaus entret talerstolen på Håndverkeren i Oslo, der en fullsatt sal bar preg av kampklar optimisme.

– Valgresultatet var både en skuffelse og en lettelse. Vi gjorde et dårlig valg, men viste at det nyttet å drive valgkamp. Det var en fandenivoldsk mobilisering mot slutten. Takk til alle som gikk motbakkene sammen med oss, sa Lysbakken, og pekte på at det bare var 1.600 stemmer som skilte SV fra sperregrensen.

SV havnet til slutt på 4,1 prosent.

– Les også: Kvartett som drukner i krav

Lysbakken vil nå ha en ærlig debatt om årsakene til det dårlige valgresultatet, men advarer sine partifeller mot å diskutere så fillene fyker hva som gikk galt.

– Vi trenger ikke et SV som vender blikket innover. Vi trenger et SV som vender blikket utover, som bygger allianser, sa Lysbakken.

– Nå må vi vinne kampen om ideene. Vi skal være partiet som viser at fellesskap fungerer. Det er dette som har gjort oss til et rikt samfunn, understreket han.

Selv har han ingen planer om å trekke seg som SV-leder med det første.

– Jeg har ett prosjekt nå - å stå i spissen for å styrke SV, sier Lysbakken til NTB og viser til at SV fikk 700 nye medlemmer uken etter valget.

Hans forgjenger Kristin Halvorsen påpeker at mye kan skje på kort tid i politikken.

– Jeg så selv sperregrensen i hvitøyet da jeg tok over som partileder i 1997. I valget fire år senere fikk SV det beste resultatet noensinne, sier hun til NTB.

– Les også: Stoltenberg ser mot 2017

Den siste tiden har flere tatt til orde for å slå sammen SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne. Lysbakken vil ikke lukke døren for debatten,

– Vi skal gå inn i slike diskusjoner med et åpent sinn, sier han, men er samtidig klar på at SV fortsatt skal søke makt.

– Utfordringen framover blir å søke makt uten samtidig å miste velgere, mener Lysbakken, som nå ber landsstyret om hjelp til å bygge opp en sterkere organisasjon på grunnplanet i partiet.

– Ikke bare god på TV

– Det holder ikke å være god på TV, framholdt partilederen, som også varsler, slik Jens Stoltenberg gjorde til Aps landsstyre tirsdag, at det rødgrønne ekteskapet er over.

- Vi skal kjempe for våre egne saker i opposisjon, understreket han. Men samtidig er han ikke fremmed for et ny rødgrønn allianse i fremtiden.

– Jeg håper og tror at Norge på et eller annet tidspunkt vil få en ny rødgrønn regjering. Alle våre ulikheter til tross, det er bare på den måten at vi kan få makt til å endre samfunnet, sier han.

– Les også: Sp-kraftlinje godkjent

Midt i friskus-debatten om Fremskrittspartiet og høyrepopulisme, retter Lysbakken også et spark til de borgerlige partiene.

– De borgerlige vil gi makt til et parti som anser en del av befolkningen som et problem, som ikke stoler på forskerne eller klimaproblemene. Vi kommer aldri til å slutte å si sannheten om Frp. Og vi kommer aldri til å be om unnskyldning for at vi gjør det, sier Lysbakken.

– Frp framstiller seg som et parti som kaller en spade for en spade. Men det gjelder ikke dersom det er Frp selv som er spaden, sier han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse