JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spår kronår for lavlønte

Stor etterspørsel etter arbeidskraft kan gi lavlønte kraftig drahjelp i årets lønnsoppgjør. Offentlig ansatte kan bli taperne.

Det er seniorøkonom Ylva Søvik i Handelsbanken som har sett i sin krystallkule og fortalt dn.no hva hun så om årets lønnoppgjør.

– I år tror vi funksjonærer i industri og oljerelaterte næringer ligger veldig bra an. Og det smitter over på mange næringer langs kysten, sier hun.

”Oljesmitte”

Kort sagt tror Søvik at en hver arbeidsgiver som har ansatte med kvalifikasjoner som er etterspurt i Nordsjøen, vil være villig til å betale godt for å holde på sine ansatte. Bilmekanikere, renholdere og restaurantarbeidere er noen av gruppene hun tror vil nyte godt av ”oljesmitten”.

Seniorøkonomen viser også til at det nå er store rekrutteringsproblemer i både handelen og i hotell- og restaurantbransjen. Det kan bidra til at disse tradisjonelle lavlønnsområdene får en bedre lønnsutvikling i år enn vanlig.

Taper på lønnssystemet

De som vil komme dårligst ut er offentlig ansatte, tror søvik. Hun begrunner det med at lønnsystemene her er mer sentralstyrte enn i privat sektor, og at det er mindre rom for lokale lønnstillegg.

– Innen helse og omsorg er det også mangel på arbeidskraft. Men her tror jeg i første omgang det vil gi seg utslag i rekrutteringsproblemer, snarere enn kraftig lønnsvekst, sier seniorøkonomen til dn.no.

Annonse

Flere saker

Annonse