JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uenighet om likelønn

Likelønnskommisjonens første åpne seminar i dag trakk flere deltakere enn det var plasser til. I paneldebatten spriket rådene, fra å la markedet virke til å få en omfordeling til fordel for kvinner i oppgjørene. LO-sekretær Tor Arne Solbakken applauderer ingen av delene.

En gjennomsnittlig lønnsforskjell på 15 prosent mellom kvinner og menn – alt annet likt – er noe vi ikke kan akseptere, fordi dette også får følger for kvinnenes pensjon, konstaterte likestillingsminister Karita Bekkemellem innledningsvis.

Taper på barna

Likelønnskommisjonen under ledelse av fylkesmann Anne Enger har nå under ett år på seg å legge fram sin utredning av likelønn. Ifølge mandatet skal kommisjonen beskrive situasjonen, analysere årsaker, se på lønnsoppgjørene, gjøre rede for eventuelle budsjettkonsekvenser og komme med forslag til tiltak for å redusere lønnsforskjellene mellom kvinner og menn.

Enger viste til en helt fersk IFS-rapport som viser at kvinner taper i lønn for hvert barn de får og for hver gang de tar mesteparten av foreldrepermisjonen. Omtrent 40 prosent i timelønnsforskjellene mellom heltidsansatte menn og kvinner i aldersgruppen 20-45 år i privat sektor skyldes barn. I offentlig sektor er betydningen av barn 20 prosent.

Nytt solidaritetsalternativ

Sykepleierforbundets leder Bente G. H. Slaatten kom i paneldebatten med en brannfakkel av et forslag for å bøte på dagens situasjon. Hun frykter at kommisjonens arbeid vil ende opp i en rekke velmenende forslag om mer likestilling hjemme og dermed fiasko. Slaatten vil at den skal mene noe om oppgjørene framover.

- Det eneste som vil gi effekt er å gi kvinnedominerte grupper systematisk større lønnsløft i oppgjørene framover, et solidaritetsalternativ nr. to. Hvorfor skal det være verdsettes mye høyere å jobbe med mennesker enn med maskiner, framholdt hun.

- La markedet bestemme

Rektor Tom Colbjørnsen ved Handelshøyskolen BI, var skeptisk til omfordelingen som Slaatten tok til orde for.

- Dere sykepleiere, og jordmødre er nå i den situasjonen i årene framover at dere kan la markedet virke. Dere er for dårlige til å stå på krava, mente han.

Colbjørnsen hevdet for øvrig at en del fagforbund har sementert lønnsforskjellene mellom kjønnene ved å tviholde på den sentrale lønnsoppgjørsmodellen.

- Gode intensjoner, men... Den markedsbaserte løsningen for å utjevne forskjellene er direkte feil og lett å motbevise, ifølge LO-sekretær Tor Arne Solbakken.

– Handelsnæringen er et stort marked med stor kvinneandel av arbeidstakerne, mange uten tarifflønn, og her har ikke markedet gitt utjevning i retning av mer likelønn. Når det gjelder topplønningene i privat sektor så fikk mennene dobbelt så mye som kvinnene i fjor, sa Solbakken til LO-Aktuelt.

Han har forståelse for at intensjonene i Bente Slaattens forslag er gode. Men hun taler om et virkemiddelapparat, en likelønnspott som ikke vil ha effekt i privat sektor.

- Alle organisasjoner som forhandler i kommunesektoren er like opptatt av likelønn som sykepleierforbundet. Jeg kan vanskelig se for meg at staten gjennom en likelønnspott skal gå inn og fordele denne potten innenfor private tariffområder.

Annonse
Annonse