JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Verver på tvers

Samarbeidet mellom Handel og Kontor på norsk side og Handels på svensk side har gjort at organisasjonsgraden blant de som jobber i Svinesundsområdet har økt fra 15 til 50 prosent.

Samarbeidet mellom norsk og svensk side startet så smått i 2001. På HKs regionkontor i Fredrikstad kom det stadig flere telefoner fra nordmenn som jobbet på den svenske siden av Svinesunds-brua. Og det var slett ikke det samme som å jobbe på norsk side.– Vi snakker faktisk om to ulike land her, og dermed også ulike regelverk og lover. For en nordmann er det en selvfølge å ha fri 17. mai. Men jobber du i Sverige er dette en vanlig arbeidsdag. Det samme gjelder for eksempel påsken. Og regler er ulike for fødselspermisjon, sykepenger og arbeidsledighet – bare for å nevne noe, sier organisasjonsmedarbeider, Grethe Berntsen i HK.

Måtte tolke

Arbeidsforholdene kunne det også være så som så med. Likevel var nordmenn på svensk side i svært liten grad organisert. Og de så ingen grunn til å ha noe med Handels å gjøre. – Det var akkurat som vi kunne se at rullgardinen gikk ned med en gang vi kom i snakk. De norske tenkte at dette har ikke noe å gjøre med oss, men at dette om svenskene. Men når du jobber i Sverige, gjelder regler for svensk arbeidsliv, sier Jerker Knutsson, ombudsmann for Handels.Dermed måtte HKs representanter inn som mellommenn.– Vi pleier å spøke med at vi fungerer som tolker. Og på mange måter er det det vi gjør. For selv om de fleste forstår svensk, skjønner de ofte ikke at dette gjelder dem før de hører en norsk stemme, sier Lise Gundersen, avdelingsleder i Østfold HK.

Startet klubber

Sakte, men sikkert, har dermed organisasjonsgraden økt. I dag er rundt 50 prosent av de ansatte på svenskesiden organisert. Klubber har vokst frem på de store matbutikkene, som for eksempel Maxi Mat. Men det har ikke vært så lett å få lov å organisere seg i Handels heller. Å få lov til å betale kontingent, med norske penger, fra norsk konto, har vært en lang prosess for Handels.– En stund fungerte jeg nærmest som en egen liten bank, ved at jeg hjalp kollegene med å betale kontingent. I fjor fikk vi heldigvis orden på dette, og det vil gjøre det lettere å verve fremover, håper tidligere klubbleder Marie Rask ved Maxi Mat på Svinesund. Og fremdeles er det useriøse aktører på grensen, og steder der representanter fra fagbevegelsen blir kastet ut.– Men vi synes ting har bedret seg de siste årene. De store arbeidsgiverne har stort sett ordnede forhold. Det er de små som ofte er problemet, sier Jerker Knutsson.

Egen brosjyre

Nå har ververne også fått et eget verktøy til hjelp i vervearbeidet. I går kunne der lansere sin egen brosjyre, trykket både på norsk og svensk. – Her har vi fokusert på noen forskjeller mellom å jobbe i de to landene, og lister opp hvilke etater det kan være nytting å ta kontakt med. Det er en del ting du bør sette deg inn i når du begynner å jobbe i et annet land, og helst bør du ha tenkt på dette før problemene oppstår, sier Grethe Berntsen i HK.

Verver for fremtiden

Men hvorfor bruke så mye tid på å verve til et annet forbund?– Dette er norske borgere, og vi føler et ansvar for dem. I tillegg går flyten av arbeidskraft frem og tilbake over grensen. De som jobber i Sverige i dag, får seg kanskje jobb i Norge i morgen. Hvis de da har fått et godt forhold til det å være organisert, vil de vende seg til oss i neste omgang, sier Lise Gundersen.

anette@lo-media.no

Annonse
Annonse