JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Resultat som forventet

Forhandlingslederen i LO Stat spådde en rask avgjørelse på de innledende forhandlingene med NAVO, og fikk rett. Kampene vil stå i det såkalte B-delsoppgjøret, og der kan det fort bli konfliktfullt.

Omlag åtte timer brukte LO Stat og NAVO på å bli enige om en avtale på de innledende sentrale forhandlingene, de såkalt A-delsforhandlingene. Da satt de igjen med et resultat som nærmest var en blåkopi av det som ble framforhandlet i LO/NHO-området.– Det har vært slik de siste årene. Frontfagene legger rammen, sier Karin Solum, HKs representant i forhandlingsutvalget.

Ekstra til lavlønte

Det generelle tillegget er på 4875 kroner per år. I tillegg gis det 1950 kroner per år til arbeidstakere med en årslønn som er lavere enn 286 030 kroner. Eventuelle bonuser holdes utenfor beregningsgrunnlaget. – Det var kravet vårt, og her ble vi enige med en gang, sier Solum.

Korte frister

Det hun derimot ikke er fornøyd med er fristene for de videre forhandlingene ute i de forskjellige områdene. De såkalte B-delsforhandlingene. Her er fristen satt til 25. april eller 4. mai. Av de åtte timene partene satt samlet, brukte de seks timer bare å diskutere videre fremdrift.– Det er satt av alt for liten tid, men her var motparten ikke til å rikke. Det er vi veldig irritert over, særlig fordi vi på forhånd var enige om ikke å komme med overraskelser overfor hverandre, sier Solum.Hun mener de korte fristene vil føre til at partene vil trenge mye bistand.– Vi er nødt til å sikre oss, og det vil medføre en del ekstraarbeid. Men det var slik motparten ønsket det, så får de heller se at det blir vanskelig å få til i praksis, sier Solum.

Tre avtaler

For HKs del handler NAVO-oppgjøret om tre avtaler. Det gjelder Nor-Cargo, som er en del av Posten, Vinmonopolet og Norsk Håndballforbund. Sistnevnte gjør det meste lokalt, mens Vinmonopolet starter forhandlingene 2. mai. – Når det gjelder Nor-Cargo er det ikke fastsatt noen dato, men vi har ikke mye tid å gjøre det på. Frist for å be om bistand er 23. april, og vi må være i mål to dager senere, sier Solum.

anette@lo-media.no

Annonse

Flere saker

Annonse