JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Kvinner, still opp i styrene

HK ønsker flere kvinner som ansattrepresentanter i norske bedriftsstyrer. Aktuelle kandidater skal få den skoleringen de trenger, lover forbundet.

I fjor ble alle ASA-styrene pålagt å ha minimum 40 prosent kvinner i sine styrer. Nye tall viser at det er langt fram til at også de ansattes representanter i styrene får en bedre kjønnsbalanse. Bare én av fire er kvinner. Dette vil HKs nestleder Peggy Hessen Følsvik gjøre noe med. – Vi har et klart mål om å øke andelen kvinner i styrene som representerer de ansatte, sier hun til HK-Nytt.

Menn må slippe makta

I store bedrifter med mange fagforeninger kan det være kamp om styrevervene. Til syvende og sist er det oftest antallet medlemmer man representerer som er utslagsgivende for hvem som vinner en styreplass. Men Følsvik har håp om at klubbene også kan tenke fordeling mellom kjønn når representanter skal velges.– Ansattes representanter velges etter aksjelovens bestemmelser. Men loven gir ingen kvoteringsmuligheter. Eierne kan kvotere når de velger sine styremedlemmer, men ingen kan diktere valgene av representanter blant de ansatte. Det vil selvfølgelig være å gripe inn i en demokratisk prosess, sier Følsvik, som likevel har et håp om at kvinnene kan slippes til.– Men da må menn være villige til å gi fra seg den makten de tradisjonelt har hatt på dette feltet. Og kvinner må tørre å ta opp kampen, sier hun.

Skolering

Styrearbeid er utfordrende, spennende og svært lærerikt. Det gir en erfaring som lett lar seg overføre til andre deler av livet – også utenom den rene arbeidssituasjonen, mener Peggy Hessen Følsvik, som selv har erfaring som representant i styret til Braathens. Hun synes flere burde søke denne utfordringen, og lover hjelp og støtte til dem som vil.– Man kommer langt med sunt folkevett og erfaring som tillitsvalgt, og vi har mange som i dag er mer enn kvalifiserte. Men kvinner stiller nok strengere krav til seg selv før de går inn i et styre. I den sammenheng er det HK og LOs oppgave å stille med ressurser til opplæring og rådgivning. De ressursene har vi, og vi bruker dem gjerne på mange flere enn i dag, understreker hun.

Nettverk

Handel og Kontor er svært bevisste på å ta opp temaet kvinnelige styrerepresentanter i kurssammenheng, særlig på sine konsernklubbkonferanser. – Det er ofte i konsernlignende selskaper at dette er aktuelt, så vi når mange aktuelle kandidater til styreverv på disse konferansene, sier Følsvik.HK er også aktive i LOs nettverk for kvinnelige ansattrepresentanter. Kvinner som sitter i styrene i aksjeselskaper er også med i dette nettverket. Her kan medlemmer som er interesserte i styreverv finne et faglig fellesskap med både erfaringsutveksling og råd. – Oppfordringen foran vårens valg av ansattrepresentanter til styrene er derfor: Still opp damer, ta utfordringen og la styrene få nyte godt av de mange dyktige HK-tillitsvalgte, sier Følsvik.

Annonse
Annonse