JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

HK-jubilant først i toget

10. mai feirer Oslo – Akershus HK hundre år. Men avdelingen tyvstartet feiringen 1. mai, ved å gå først i arbeidertoget i hovedstaden.

– Jeg er utrolig stolt av å lede en avdeling som har blitt ledet av så mange flotte mennesker. Hundre år er ikke noe lite pust i sivet. Hos oss er tradisjonene godt rotet, sier dagens leder av HK Oslo - Akershus, Trine Ottesen.Hun har ledet HK Oslo - Akershus i tre av avdelingens hundreårige historie. Det er derfor med en god porsjon ydmykhet hun leder avdelingens medlemmer inn i jubileumsåret. – Mye har skjedd i løpet av den tiden vi har eksistert. Mange mennesker har stått på og ofret mye for å oppnå resultater. Derfor er det en stor ære for meg å få lov til å være leder akkurat i år, sier Ottesen.

Startet smått

Det startet smått, men ved århundreskiftet begynte tanken på å danne et fellesskap å spire i Kristiania. Det førte til etableringen fellesorganisasjonen Den Underordnede Handelsstands Forbund i Kristiania 10. mai 1907, der første formann ble Christian Dybwad. Dermed var veien kort til etableringen av landsforbundet også. Det skjedde året etter, 9. august 1908. Men det nye landsforbundet hadde en trang start. Økonomi og ressurser tillot ikke de store krumspringene. Det meste av agitasjonen foregitt dermed i Den Underordnede Handelsstands Forbund i Kristiania. Her hadde de egen arbeidsledighetskasse, og utga allerede i 1907 eget blad. Det fikk navnet Handelsfunktionæren, og er forløperen til dagens HK-Nytt, som dermed også kan ferie 100 år i år.

Ble stort

Gjennom årenes løp ble fellesorganisasjonen større og foreningene færre. I 1973 fikk den også nytt navn, Oslo Handel og Kontor, og gikk fra ti til fem avdelinger, og siden til to. I 1988 slo de to gjenværende avdelingene i Oslo seg sammen, og i 1991 ble enheten enda større ved at Akershus ble en del av sammenslutningen. Da Region Øst ble etablert i 1998, ble mesteparten av avdelingens aktiviteter overlatt til regionen. Mens de tidligere hadde en forretningsfører, er det i dag en egen sekretær i regionen som har ansvaret for avdelingens ve og vel. Men politisk er avdelingen likevel aktiv, selv om Trine Ottesen nok synes en utfordring for fremtiden må bli å få med seg den yngre garde. – Kanskje har vi det litt for godt i dag. Jeg tror mange ansatte i dag ser på medlemskap som en form for utgift. Her gjelder det å være føre var, og en av våre store utfordringer fremover er å få enda flere til å forstå det, sier Trine Ottesen.

Vil leve videre

HK Oslo - Akershus har fått til mye i løpet av de siste hundre årene, men er ikke lenger den drivkraften det var.– Det var nok litt spesielt i starten, da mye var konsentrert rundt byene. I dag er vi likestilt med flere, for det er mange regioner og avdelinger som har mye aktivitet. Når det er sagt, er vi fremdeles den største avdelingen, og vi prøver å holde engasjementet oppe. Jeg synes vi skal være stolte av det vi har gjort, og det vi gjør, sier avdelingslederen. I disse dager starter HK en lang diskusjon om hele forbundets organisering. Da kommer også spørsmålet om avdelingene opp.– Vi har ikke rukket å behandle dette ennå, men personlig mener jeg det er liv laga for denne avdelingen. Det vil vi kjempe for når dette skal opp til endelig behandling på landsmøtet i 2008. Vi er hundre i år, og kan jo ikke stoppe der, sier Trine Ottesen.

Feirer i mai

Men først skal det feires. Det hele starter i morgen, på arbeidernes dag. Da inviterer HK Oslo - Akershus alle medlemmer til frokost på Stratos i Folketeaterpassasjen. Senere på dagen vil de gå først i arbeidertoget i hovedstaden.– Det gleder vi oss selvfølgelig veldig til. Dagen avsluttes med et tradisjonelt etter-toget-arrangement på Stratos, og vi håper å se mange av medlemmene våre, sier Trine Ottesen.På selve stiftelsesdagen er det mottagelse i Oslo Rådhus. Senere samme dag blir det festmiddag i Samfunnssalen. Bare få dager senere er avdelingen vert for Nordisk Hovedstadskonferanse, der kolleger fra Danmark, Sverige, Finland og Island vil være til stede.– Siste dag av denne konferansen vil være 17. mai, så da blir nasjonaldagen en del av vår feiring også, smiler Ottesen.

Stor familiedag

Sist, men ikke minst, inviterer avdelingen til stor familiedag på Tusenfryd 9. juni. Samtlige medlemmer med deres familier blir invitert, og håpet er at mange vil kjenne sin besøkelsestid.– Det blir en flott avslutning på en fin feiring, sier Trine Ottesen.

anette@lo-media.no

Annonse
Annonse