JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avviser all Mongstad-kritikk

Avgjørelsen om Mongstad-nedleggelsen er ikke noe nederlag, fastholder oljeminister Ola Borten Moe (Sp) og sier regjeringen ikke kan kritiseres for å ha høye miljøambisjoner.

På en pressekonferanse fredag kunngjorde regjeringen at arbeidet med å bygge fullskala CO2-renseanlegg på Mongstad skal avsluttes innen nyttår.

– Vi legger ned satsingen med dagens fullskalaanlegg, men vil ha Stortinget med oss på en målsetting om å få på plass et fullskalaanlegg for CO2-rensing innen 2020, sier Borten Moe.

– Les også: – Det beste for klimaet

Høyres miljøpolitiske talsmann Nikolai Astrup forstår ikke hvorfor Borten Moe mener Stortinget skal vedta dette på nytt.

– Alle partier på Stortinget, med unntak av Fremskrittspartiet, ble i klimaforliket fra juni 2012 enige om å bygge et fullskala renseanlegg innen 2020. Dette vedtaket står seg helt uavhengig av hva som nå skjer på Mongstad, sier Astrup, som lenge har vært kritisk til kostnadsnivået på Mongstad-satsingen.

Han sier Høyre er positive til teknologisenteret.

– Regjeringens vedtak kommer på et pussig tidspunkt. Vi mener et fullskala-renseanlegg for CO2 alternativt kan bygges på Svalbard, eller i Grenlandsområdet i Telemark, sier Astrup.

Stoltenberg i forsvar

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) pekte ut Mongstad som den rødgrønne regjeringens «månelanding» i sin nyttårstale i 2007. Til NTB sier han at regjeringen ikke kan støtte byggingen av renseanlegg på Mongstad med de kostnadsberegninger som i dag foreligger.

– Jeg er sikker på at det beste for klimaet er at vi legger om satsingen for karbonfangst, men legger til rette for satsing andre steder, sier han.

Stoltenberg avviser at det ligger noen bestemt strategi bak beslutningen om å gå ut med dette akkurat nå og sier beslutningen om å legge om driften på Mongstad skyldes oppdatert informasjon.

– Les også: Bellona: – Svært pinlig

17. september slapp Riksrevisjonen en rapport om elendig kostnadsstyring av CO2-håndteringen på Kårstø- og Mongstad-anleggene. Borten Moe sier til NTB at denne rapporten ikke har hatt noen innvirkning på regjeringens beslutning.

– Dette har vært en langvarig prosess for regjeringen, og det har vært en krevende beslutning, fordi dette har vært så viktig for oss, sier Borten Moe.

Har brukt 7,2 milliarder

Olje- og energiministeren sier de har brukt omtrent 7,2 milliarder kroner på Mongstad, men at over 5 milliarder av disse pengene er brukt til utvikling av teknologisenteret.

– Fram til i dag har vi ikke brukt mer en 1,2 milliarder på fullskalaprosjektet, det meste av denne teknologien vil være nyttig i andre prosjekter. I statsbudsjettet for 2014 vil regjeringen øke bevilgningene til CLIMIT, et CO2-program som administreres av Gassnova i samarbeid med Norges forskningsråd. Vi vil i tillegg bevilge 400 millioner til teknologisenteret på Mongstad, sier Borten Moe.

– Les også: Vil legge ned gasskraftverk

Venstre og KrF sammen med en samlet miljøbevegelse slakter Stoltenbergs månelanding, og Venstre-nestleder Terje Breivik sier hele prosessen med CO2-rensingen har vært en fiasko.

Naturvernforbundet mener gasskraftverket på Mongstad nå må legges ned.

– Dette er utslipp som må bort dersom vi mener alvor med å kutte klimautslippene. Hvis gasskraftverket ikke legges ned, frykter vi at hele klimaforliket står i fare, sier leder Lars Haltbrekken.

Bellona-leder Frederic Hauge mener det er svært pinlig at den rødgrønne regjeringen dropper CO2-prosjektet på Mongstad.

– Dette er den styggeste politiske krasjlandingen vi noen gang har sett, sier han til NTB. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse