JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Foreldre avslørte barnehage-millioner på avveie:

Elin avslørte barnehage-millioner på avveie. Nå advarer hun mot regjeringens nye forslag

Kommunene skal fratas oppgaven med å sjekke hvordan barnehagepengene brukes, foreslår regjeringen. Det er en dårlig idé, mener varsler Elin Skrede og Fagforbundet.
Elin Skrede er forelder og varsler. Sammen med mannen avdekket hun at barnehagen ungene gikk i hadde brukte millioner på feil sted.

Elin Skrede er forelder og varsler. Sammen med mannen avdekket hun at barnehagen ungene gikk i hadde brukte millioner på feil sted.

Øystein Windstad

oystein.windstad@fagbladet.no

Da Elin og mannen lurte på hvorfor barnehagen alltid hadde så dårlig råd, startet de å grave i regnskap. De varslet kommunen, og det førte til at ballen begynte å rulle.

– Vi reagerte da vi sendte dattera vår i barnehagen og de ansatte fortalte at de ikke hadde råd til strøsand på snø og is, forteller Elin Skrede til Fagbladet.

p

Flere tilsyn avdekket at eierne hadde brukt barnehagepenger på spabehandling, kjøp av BMW og besøk på Theatercafeen. Eierne fikk et krav om betale tilbake 7 millioner kroner – penger betalt av foreldrene og kommunen.

Roper varsku

Nå foreslår regjeringen å opprette et statlig tilsyn som skal overta jobben med å sjekke hvordan barnehagepengene brukes. Det nye tilsynet skal legges til Molde. Der skal 30 personer ha ansvaret for å kontrollere 3000 private barnehager.

– Det er fullstendig urealistisk å tro at disse 30 skal ha oversikten over økonomien i tusenvis av barnehager, sier varsler og mor Skrede.

Hun mener det blir lettere for de useriøse barnehageeierne.

– Dette er en vesentlig svekkelse av tilsynet med barnehager. Vi kan se på hvordan tilsynet med privatskoler fungerer i dag. Der er det rundt 15 personer som ikke har en sjanse å føre tilsyn med alle de private skolene. Riksrevisjonen har også kritisert det manglende tilsynet, sier Skrede.

Hennes avsløringer førte til flere medieoppslag og at Utdanningsdirektoratet grep inn mot barnehageeierne.

Kommunene får ikke kontrollere

Mens de 30 ansatte i Molde skal føre tilsyn med alle landets barnehager, mister kommunene muligheten til å sjekke barnehagenes pengebruk. Det får Fagforbundet og Else-Annie Hansen til å reagere:

– Det er helt ufattelig at de gjør dette. Det vil føre til en sentralisering av kontrollen med barnehagene. I dag har alle kommuner fra Finnmark til Lindesnes hatt mulighet til å sjekke hvordan pengene blir brukt, sier Hansen.

Saken fortsetter under bildet.

Else-Annie Hansen

Else-Annie Hansen

Privat

Færre oppgaver

Hun jobber som tallknuser og revisjonssjef i Lofoten. Regjeringens forslag vil føre til at Fagforbundets medlemmer som jobber med revisjon, får færre oppgaver.

Hun og kollegaene i kommunen avdekket blant annet hvordan en eier av en barnehage hadde kunstig høy husleie. Eieren leide et barnehagebygg av seg selv,

– Nå mister vi altså muligheten til å avdekke slike ting, sier Hansen kritisk.

Hun mener kommunene har solid kompetanse til å drive tilsyn, men at det har vært satset for lite på det.

Regjeringen: – Blir bedre

Hansen leder faggruppen for økonomi i Fagforbundet.

Både hun og Skrede er positive til at regjeringen vil at det nye tilsynet skal sjekke pengestrømmene i de store kjedene. De mener samtidig at en kan fortsette som før, med at kommunene kan sjekke de enkelte barnehagene.

p

Skrede sier at de siste par årene har kommunene fått øynene opp for viktigheten av tilsyn og at det nå har skjedd mye. På e-post svarer statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Julie Midtgarden Remen (H), at kontrollen skal bli bedre:

– Vi ønsker å sikre at de 24 milliardene i offentlige tilskudd og foreldrebetaling kommer barna til gode. Det krever større åpenhet enn i dag og et bedre økonomisk tilsyn. Sist undersøkelse viste at kun én prosent av de private barnehagene hadde hatt økonomisk tilsyn i perioden 2013 til 2016.

Annonse
Annonse