JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bevarer vi friheten?

Det er flere måter å lese OECDs ferske rapport om norsk økonomi. Én er å vektlegge OECDs kjente kritikk av formuesskatt og sykefravær, ønsket om en mer effektiv offentlig sektor og konkurranseutsetting.

sym@lomedia.no

En annen er å ta til seg erkjennelsen fra OECD at norsk økonomi styres med solid håndverk basert på en nasjonal målsetting om rettferdighet og små forskjeller i samfunnet. I likhet med årstalen til sentralbanksjef Øystein Olsen og Statistisk sentralbyrås rapport «Økonomiske analyser», tegner også OECD et bilde av norsk økonomi som skiller seg positivt ut fra resten av Europa.

Det betyr at årets hovedoppgjør blir krevende. Ikke når det gjelder å oppnå LOs vedtatte hovedmål om opprettholdelse av kjøpekraften, det er mange steder nesten selvoppfyllende med lav inflasjon og overheng. Utfordringen blir å sikre at det konkurranseutsatte næringslivet ikke taper ytterligere terreng. I forhandlingsfullmakten fra NHOs representantskap viser man til at industriens konkurranseevne målt ved relative timelønnskostnader for alle ansatte i 2010 var 51 prosent høyere enn blant Norges handelspartnere i EU. Konkurranseevnen har svekket seg med i gjennomsnitt 2,9 prosent hvert år det siste tiåret.

Også i LO er man bekymret over denne utviklingen. I LOs tariffpolitiske vedtak advares det mot en skarp todeling av økonomien. Verktøyet man har til rådighet er frontfagsmodellen hvor næringene utsatt for internasjonal konkurranse bestemmer rammene for lønnsutviklingen. Dette fungerer bare så lenge «alle» lar seg styre av modellen. I en tid hvor norsk økonomi går så det suser og arbeidsløsheten er lav blir det ekstra krevende å få aksept for denne kollektive fornuften.

Da kan det være greit å ta inn over seg realitetene ute i Europa hvor det kuttes brutalt i både lønninger og pensjoner. Og hvor arbeidsløsheten rammer ungdommen spesielt hardt. I Sverige må industriarbeiderne for første gang siden 1993 innse at de har mindre å rutte med enn i fjor. De første tallene tyder på at kjøpekraften er redusert med 0,4 prosent.

I dag er det nærmest en utenkelig tanke at norske arbeidstakere skal få redusert sin kjøpekraft. OECDs landrapport forteller oss at vi har forvaltet vår oljeøkonomi med sunn fornuft. Nettopp derfor har vi politisk og økonomisk handlingsrom til ikke å følge OECDs råd om blant annet kutt i sykepenger, økt konkurranseutsetting og mer moderat bruk av oljepengene slik også sentralbanksjefen foreslår. Årets lønnsoppgjør blir en test på om vi også i årene som kommer vil ha den friheten.

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 4/2012)

Annonse
Annonse