JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Blått er blått

SV står politisk til høyre for Arbeiderpartiet, fastslår Mandag Morgen. Det er langt mer interessant at Høyre og Fremskrittspartiet ikke overrasker.

Det er Klassekampen som i dag omtaler ukebrevet Mandag Morgens kommuneundersøkelse. I undersøkelsen bes ordførere om å rangere viktigheten av tiltak for å sikre den kommunale velferden i framtida. Her viser det seg at SV-ordførere i mindre grad enn Arbeiderpartiets ser økte skatter som et virkemiddel for å sikre velferden. SVs ordførere er også i større grad villige til å øke pensjonsalderen og bruke private selskaper for å utføre kommunale velferdsoppgaver.

Det er naturligvis oppsiktsvekkende at SV-ordførere befinner seg litt til høyre for Arbeiderpartiets ordførere. Det kan være mange forklaringer på det. Ikke minst kommunens geografiske plassering, størrelse, økonomi og hva næringsgrunnlaget er. I undersøkelsen rangeres svarene ut fra en karakterskala, og det er ikke veldig store forskjeller mellom SVere og Arbeiderparti-folk. Og det bekrefter vel bare at SV i regjeringsposisjon i en rekke saker har nærmet seg Arbeiderpartiet.

Langt mer tydelig er forskjellen mellom de rødgrønne og Høyre/Fremskrittspartiet. De blå ordførerne er krystallklare i sine svar på at private løsninger er vegen å gå i kommunenorge. At de i tillegg avviser økt skatt som et virkemiddel overrasker heller ikke. Det betyr at frontene i kommunevalget er tydelige. Og understreker hvor viktig det er for framtida til velferdsstaten at dagens meningsmålinger med blått flertall, ikke blir valgresultatet i september 2011.

Annonse
Annonse