JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Avsløring av fiktive reiseregninger bidrar til å svekke den allmenne tilliten til Stortinget»

Aftenposten har avdekket nok et grovt tilfelle av feilførte reiseregninger blant våre fremste folkevalgte.
Stortingsrepresentantene må være nøye med reiseregningene. Det handler om folkets tillit.

Stortingsrepresentantene må være nøye med reiseregningene. Det handler om folkets tillit.

ANB-arkiv

kjell.werner@anb.no

Stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal (Ap) skal ha vært på andre steder enn det hun har levert regninger for, og summen for disse feilene er på over 60.000 kroner. Om dette skyldes rot eller fiktive regninger, er det for tidlig å konkludere med. Uansett er det imidlertid alvorlig.

Hege Haukeland Liadal har midlertidig trukket seg fra vervet som nestleder i Rogaland Arbeiderparti og andre posisjoner mens oppryddingen overfor Stortingets administrasjon pågår. Stortingsrepresentanten legger seg flat. «Det er viktig for meg at alle feil rettes opp og at alle fakta kommer på bordet», skriver hun på sin Facebook-side. Hun er lei seg og vil betale tilbake der hun har gjort feil.

Følg oss på Facebook

Denne saken kommer på toppen av flere liknende saker den siste tiden. Mest alvorlig så langt synes de fiktive reiseregningene til Frp-representanten Mazyar Keshvari, som er under politietterforskning og siktet for grovt bedrageri. Også denne saken var det Aftenposten som fortjenstfullt avdekket. Det hører med til historien at Stortingets presidentskap allerede har strammet inn på systemet for å få dekket reiseregninger med virkning fra 1. januar 2019. På toppen av dette kunne stortingspresident Tone W. Trøen onsdag fortelle at det foreslås ytterligere innstramminger, uavhengig av den siste avsløringen.

I så måte er tilfellet Liadal snøen som falt i fjor og forfjor. Da var det i stor grad opp til stortingsrepresentantene selv å rapportere inn hvor de har reist. Fra nyttår ble det slik at det nå må dokumenteres klarere hvem de har møtt og hva som har vært formålet med reisen. I det nye regelverket blir det slått fast at representantene ikke kan få pendlerdiett når de bor i Oslo.

Stortingspresidenten poengterer at representantenes reiseregninger blir kontrollert tre ganger. Fra flere hold blir det hevdet at gruppeleder eller andre overordnede må attestere på regningene. Men en stortingsrepresentant har ingen annen overordnet enn velgerne i valg hvert fjerde år. Derfor må systemet i siste instans baseres på tillit.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Stor tillit mellom velgere og politikere er en av grunnene til at Norge er et så velfungerende demokrati. Den siste tids saker med avsløring av rot, fiktive reiseregninger og tilfeller i gråsonen bidrar dessverre til å svekke den allmenne tilliten til Stortinget blant velgere flest.

Derfor er det bra at Aftenposten har kikket politikerne i kortene. Stortinget har tatt kritikken til følge og klokelig strammet inn på regelverket. Lovlig sent, men godt. Det må være likhet for Kong Salomo og Jørgen Hattemaker. Politikerne har fått så hatten passer.

Annonse
Annonse