JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Framtida bygges med EL og IT»

Den nødvendige omstillingen som følge av klimaendringer og digitalisering av samfunnet blir et sentralt tema på kommende helgs landsmøte i EL og IT Forbundet.
Dette er arbeidsutvalget i EL og IT Forbundet. De ble valgt i 2015, men tar gjenvalg på årets landsmøte. Fra venstre: Jan Olav Andersen, Vidar Hennum, Odd Helge Reppe, Monica Derbakk og Bjørn Fornes.

Dette er arbeidsutvalget i EL og IT Forbundet. De ble valgt i 2015, men tar gjenvalg på årets landsmøte. Fra venstre: Jan Olav Andersen, Vidar Hennum, Odd Helge Reppe, Monica Derbakk og Bjørn Fornes.

Leif Martin Kirknes

Våre medlemmer krever en politikk hvor deres kompetanse benyttes til å løse utfordringene, samtidig som det skapes nye arbeidsplasser innen IKT og elektro. Dette er også bakgrunnen for slagordet for landsmøtet, som er «Framtida bygges med EL og IT.» Det illustrerer våre medlemmers betydning for å lykkes med omstillingen. Det illustrerer også betydningen av å være fagorganisert for å sikre en rettferdig omstilling.

Ta kraften i bruk

Klimautfordringen er vår tids største utfordring, samtidig som det ligger store muligheter for nye arbeidsplasser i omstillingen som kreves. Norge har nær 100 prosent fornybar energiproduksjon, og vi har et solid kraftoverskudd. Det gjør elektrifisering til et viktig klimatiltak, og det gjør elektrofag til en nøkkelkompetanse for å lykkes. Omleggingen må først og fremst komme innen transport, offshoreinstallasjoner og bygg.

Følg oss på Facebook.

Havvind og utvikling av en ny leverandørindustri må stå sentralt i omstillingen. Leverandørindustrien langs kysten har 50 års erfaring med oljeindustrien, og har kompetanse til å levere teknologi til bruk i tøffe havmiljøer. Landstrøm og elektrifisering av skip gir også et stort potensial for arbeidsplasser og ny eksportindustri langs norskekysten.

Norsk næringsliv har aktiviteter i hele verdikjeden innen maritim transport. Dette gjelder helt fra produksjon og utvikling av materialer og teknologi, til en norsk verftsindustri som er best i klassen når det kommer til kompetanse innen elektrifisering. Elektrobransjen, både teknologileverandører og entreprenører, har kapasitet og ansatte med kompetanse til å bygge ut ladeinfrastruktur til transportsektoren og til å elektrifisere bygg.

IT skaper arbeidsplasser

I framtida trengs mange nye arbeidsplasser, og de må komme i mange forskjellige næringer. IT-næringen er en av de aller viktigste næringene vi har i den sammenhengen. Det gjelder både i kraft av egen størrelse og potensial, og fordi den bidrar med innovasjon i andre virksomheter. I industrien ser vi en ny trend hvor produksjon flyttes hjem. En av hovedårsakene er roboter og automatisering. Brukerne forventer enkle, trygge og raske løsninger. Derfor brukes det milliarder på digitalisering i offentlig sektor.

Norge har mange bedrifter som kan utvikle og levere gode IT-løsninger. Disse må få slippe til. I dag har vi et stort hjemmemarked hvor for mange av oppdragene går til utenlandske bedrifter. Det offentlige må i større grad bruker sin innkjøpsmakt til å legge til rette for nye arbeidsplasser og utvikling av IT-næringen i Norge. Samtidig må bedriftene erstatte offshoring av IT-tjenester med videreutdanning av egne ansatte. Politikerne må bevilge penger til flere studieplasser innen IT og støtte til utvikling av bedrifter i Norge.

• Meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Rettferdig omstilling

Norge har et av verdens beste arbeidsliv. Det har ikke kommet av seg selv, og må aldri tas for gitt. Det kom som følge av en sterk fagbevegelse og et solid lovverk. Dette settes i dag på en kritisk prøve av en politikk som svekker arbeidstakernes rettigheter og det organiserte arbeidslivet. Samtidig ser vi mange arbeidsgivere som bruker behovet for omstilling og ny kompetanse som påskudd for å kvitte seg med ansatte.

En slik bruk og kast-holdning overfor ansatte må bekjempes. Retten til fast jobb må styrkes, innleie fra bemanningsbyråer må forbys og det må på plass gode systemer for etter- og videreutdanning hvor også staten bidrar med finansiering. Dette er endringer som fagbevegelsen må kjempe fram.

Vårt landsmøte kommer til å kreve en aktiv politikk for å skape flere arbeidsplasser, og en politikk som støtter oppunder læring og det organiserte arbeidslivet.

Annonse

Flere saker

Annonse