JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Hipp hurra for EØS-avtalen!»

Fredag er statsminister Erna Solberg gjest på EU-toppmøtet.
Norges tilknytning til EU gjennom EØS-avtalen har vart i 25 år.

Norges tilknytning til EU gjennom EØS-avtalen har vart i 25 år.

Wikimedia Commons

KOMMENTAR: Kjell Werner, ansvarlig redaktør ANB

Her skal det markeres at EØS-avtalen har virket i 25 år. Det er all grunn til å feire, for dette er en avtale som har tjent Norge og EU-landene godt. Det var Europakommisjonens daværende president Jacques Delors som i januar 1989 lanserte forslaget om å regulere forholdet til de sju daværende Efta-landene.

Norges statsminister Gro Harlem Brundtland grep begjærlig muligheten, og 2. mai 1992 ble avtalen undertegnet. Nå er det bare Norge, Island og Liechtenstein igjen som EØS-land. De andre Efta-landene har gått inn i EU, bortsett fra Sveits som har valgt EU-tilknytning gjennom en lang rekke enkeltavtaler. På den annen side har vi Storbritannia som nå strever med å komme seg ut av EU.

EØS gir Norge tilgang til EUs indre marked. Motstykket er selvsagt at EU-landene har tilsvarende tilgang til det norske markedet, med norsk landbruk og norske fiskeriressurser som to viktige unntak. Gjennom EØS har Norge godtatt EUs fire friheter; fri bevegelse av varer, tjenester, personer og kapital. EØS-avtalen har visse svakheter, først og fremst demokratisk. Norge har jo ikke stemmerett i EU og må derfor i praksis godta det meste av det EU kommer med av nytt regelverk.

• Følg oss på Facebook

EØS-avtalen er noe langt mer enn en vanlig handelsavtale. Det er en dynamisk avtale som, på godt og vondt, legger på seg år for år. Avtalen regulerer også standarder og regelverk som sikrer handel og samkvem på like vilkår. To tredeler av norsk sjømateksport går til EU-markedet. Takket være EØS kan en trailer med fisk kjøre knirkefritt til for eksempel Paris. Her blir det ingen forsinkelser ved grensene. Når fisken er godkjent av Mattilsynet i Norge et den samtidig klarert for det franske markedet.

EØS har vært gull verdt for norsk økonomi, det er den spissformulerte konklusjonen i den store Europautredningen som ble langt fram i januar 2012. Mange mente at avtalen ville true den norske velferdsstaten, arbeidslivsmodellen, distriktspolitikken, forbrukernes interesser, likestillingen og miljøvern. Ingen av disse dystre spådommene har slått til, skal vi tro utredningen.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

EØS har hatt positiv innvirkning på grensekryssende handel og investeringer. Avtalen har ført til økt arbeidsinnvandring som både bedrifter og bønder har nytt godt av. Utfordringen er at problemet med sosial dumping har økt. I klimapolitikken har EU inntatt en global lederrolle, og regjeringen utnytter med fordel å tilknytte Norge til EUs klimasystem.

Den norske statsministeren har god grunn til å feire EØS sammen med våre venner i EU. Selv en ihuga EU-tilhenger som Erna Solberg må innse at EØS er det beste Norge i dag kan få.

Annonse
Annonse