JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Ingen skal gå ned i lønn!»

Vi kan ikke sitte stille og se på at forskjellene i landet øker, skriver forbundslederen i Skolenes landsforbund i denne kommentaren.
LØNNSOPPGJØR: – Nå må vi ikke bare stoppe økningen i forskjellene blant folk, vi må bidra til å reversere dem, skriver Anne Finborud, forbundsleder i Skolenes landsforbund.

LØNNSOPPGJØR: – Nå må vi ikke bare stoppe økningen i forskjellene blant folk, vi må bidra til å reversere dem, skriver Anne Finborud, forbundsleder i Skolenes landsforbund.

Håvard Sæbø

anne.finborud@skolenes.no

Tariffoppgjøret er i gang. Beregninger om lønnsutvikling strømmer på. Dessverre er det ikke alltid så positive tall som oppgis.

De ti prosent med høyest lønn har hatt en lønnsøkning på femten prosent de siste ti årene, mens de ti prosent lavest lønte har fått null. Gjennomsnittlig årslønn for de ti prosent lavest lønte var 285.000 kroner i fjor. For de ti prosent høyest lønte var snittet 1,1 million kroner.

Følgene av en slik utvikling over tid, er at forskjellene i Norge øker. Skolenes landsforbund har ikke opplevd at det er noe folkekrav om økte forskjeller. Snarere tvert imot.

De ferskeste tallene fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) viser at det knapt ble reallønnsøkning i fjor. Prisstigningen ble høyere enn forventet og spiste opp nesten hele lønnstillegget.

Strømprisen får skylden for den økte prisstigningen. Over 130 yrker gikk faktisk ned i reallønn.

Også blant forbundets medlemmer var det noen som hadde svak reallønnsnedgang.

Denne utviklingen kan ikke fortsette. Skolenes landsforbund og LO er nødt til å ta grep i tariffoppgjørene. Vi kan ikke sitte stille og se på at forskjellene i landet øker. Arbeidstakerne må få sin rettmessige del av verdiskapingen. Ingen skal gå ned i lønn.

Vi støtter den norske frontfagsmodellen, men den må ikke være til hinder for at grupper som systematisk har blitt hengende etter kan få et ekstra løft. Frontfagsmodellen skal være et sikkerhetsbelte – ikke en tvangstrøye.

Modellen skal heller ikke være til hinder for et skikkelig løft av kvinnelønna. De ulogiske og urettferdige forskjellene i lønn mellom menn og kvinner må vi ta tak i. Også en del utdanningsgrupper har sakket akterut. Skolenes landsforbund mener utdanning skal lønne seg.

Lønnsoppgjøret: LO har krevd lavlønnstillegg år etter år, men greier ikke å løfte de fattigste

Skolenes landsforbund forventer offensive lønnskrav av LO i dette og kommende tariffoppgjør. Nå må vi ikke bare stoppe økningen i forskjellene blant folk, vi må bidra til å reversere dem.

Hvis vi mener alvor med at små forskjeller blant folk er et gode, må vi selv bidra aktivt for å gjøre det slik.

Det er godt å være leder i et forbund og et LO som trofast holder fast ved at kollektive og sentrale forhandlinger er et must for å unngå at lønnsoppgjørene blir alles kamp mot alle og løper løpsk. Skolenes landsforbund vil motarbeide lokale lønnstillegg til siste pust og vil aldri frikoble lønnsdannelsen fra forhandlinger og konfliktrett.

Det er stor avstand i synet på lønnsdannelse mellom Skolenes landsforbund, Norsk lektorlag og Utdanningsforbundet. Det er viktig at folk ser dette når de velger hvor de er organisert.

Brudd i forhandlingene mellom LO og NHO: – Det er skuffende at NHO ikke ville komme norske arbeidstakere i møte, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen

Les også debattinnlegget «Vi lever ikke av prosent»

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse