JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Nå bør norsk fagbevegelse stå opp for folk i verdens fattigste land», skriver Jan Egeland

Norsk arbeider- og fagbevegelse har aldri hatt bedre forutsetninger for å utøve praktisk solidaritet med flyktninger, fattige og undertrykte kamerater fordi egne medlemmer aldri har vært så ressurssterke og privilegerte.

Andreas H. Lunde/HSH

Den røde tråd i arbeiderbevegelsens historie har helt siden 1800-tallet vært internasjonal solidaritet med fattige og forfulgte på tvers av landegrenser og kontinenter. Fagforeninger og arbeiderlag delte tidlig sine beskjedne ressurser med forfulgte og forpinte kamerater i fjerntliggende samfunn.

Større ulikhet

Vi lever nå i en verden hvor den sosiale kløften mellom de rikeste og mektigste og de fattigste og mest avmektige aldri har vært større. En håndfull av de rikeste milliardærene disponerer større verdier enn verdens fattigste milliarder. Nordmenn er nå blant de mest velstående i verden og et par hundre ganger rikere i gjennomsnitt enn befolkningen i de fattigste landene.

Den systematiske forfordelingen av ressurser og politisk makt mellom kvinner og menn er også ekstremt mye større internasjonalt. Det er fortsatt mange samfunn hvor kvinner systematisk frarøves all politisk innflytelse, hvor kvinnelige voldsofre er fullstendig rettsløse, hvor de er fratatt retten til videregående utdannelse og retten til å eie land, bolig og eiendom.

ph

Forfulgt fagbevegelse

Arbeidstakeres menneskerett til å organisere seg i frie og uavhengige fagforeninger er også under angrep og press fra tøylesløse kapitalkrefter. I en del land der det ekstreme politiske høyre har fotfeste i og utenfor de nasjonale maktapparatene blir fagforeningsledere og arbeiderrepresentanter drept, arrestert og bortført fordi de står opp for grunnleggende arbeidstakerrettigheter.  

Ytterliggående nasjonalistiske og fremmedfiendtlige politiske bevegelser er på framgang i Europa, i USA og andre industrialiserte samfunn. Dette resulterer i bygging av høyere nasjonale murer og piggtrådgjerder og i et kaldere klima for mennesker på flukt fra forfølgelse og krig. Krigsflyktninger og politisk forfulgte er fratatt den grunnleggende retten til å søke beskyttelse i et stadig større antall av verdens mest privilegerte, velstående og trygge samfunn.

ph

De ukontrollerte utslippene av klimagasser fra de industrialiserte landene fører til flere og verre naturkatastrofer som i særlig grad rammer fattige og sårbare land. De samfunn som har hatt de største utslippene per innbygger rammes sist og minst, mens de som har hatt lavest utslipp rammes først og hardest. Vår industrialisering og velstand har uten tvil bidratt til andres ekstreme sårbarhet.

Unge vekkes

Norsk ungdom viser klart at den vil slåss mot rasisme og for mottak og beskyttelse av flyktninger. Det er imidlertid påfallende hvor lite og sjeldent de godt voksne lederne i fagbevegelsen og arbeiderbevegelsen snakker om sin egen internasjonale solidaritetsarv.

Det ville være klokt av LO å fornye og forsterke innsatsen for de land, flyktninger og folkegrupper som nå hardest rammes av global urettferdighet, diskriminering og klimaendringer. Helt konkret handler dette blant annet om å kjempe for at politisk forfulgte kan søke asyl i Norge og andre trygge land og om flyktningers rett til arbeid og utdanning. I dag lever alt for mange flyktninger i dyp fattigdom fordi de nektes tilgang til arbeidsmarkedet. Resultatet er at arbeidsdyktige ungdommer mister fremtidshåpet. Arbeid er det beste verktøyet vi har for vellykket integrering i Libanon, i USA eller i Norge. Sammen med norske myndigheter, bør LO bli en pådriver for at flyktninger skal å få lov til å jobbe der de er – og selv kunne forsørge seg og familien.

Verdikamp

Fagbevegelsen har i de senere år i for stor grad definert internasjonal solidaritet som NORAD-støttet bistand. Det er som interesseorganisasjon, nasjonalt og internasjonalt, for arbeidstakere og sosialt svake grupper, den har sine fortrinn. LO bør blant annet bli en sterkere pådriver for at dagens regjering så vel som Arbeiderpartiet klatrer ned fra gjerdet og aktivt bidrar til europeisk solidaritet med de tusener av flyktninger og arbeidssøkende som nå drukner i Middelhavet.

Innlegget fortsetter under bildet.

Colourbox.com

For to år siden tok bidro Norge med et eget skip som hjalp den italienske kystvakten med å redde liv i Middelhavet. Vi ønsket også velkommen 1.500 asylsøkere fra Hellas og Italia som hadde mottatt uforholdsmessig mange av flyktningene som ankom Europa. Stikk i strid med behovet for solidaritet i en verden med undertrykkelse og krig, mottar Norge i dag rekordlave antall asylsøkere og flyktninger. Opplevelsen av mangelen på europeisk solidaritet bidro til sterk vekst for ytre høyre ved siste valg i Italia.

Norsk fagbevegelse har klart å kjempe fram større sosial rettferdighet i vårt eget land enn grunnleggerne kunne drømme om. Nå bør den i enda større grad stå opp for arbeidere, kvinner, flyktninger, fagorganiserte og klimautsatte i verdens fattigste og mest totalitære land.

«Norsk ungdom viser klart at den vil slåss mot rasisme og for mottak og beskyttelse av flyktninger. Det er imidlertid påfallende hvor lite og sjeldent de godt voksne lederne i fagbevegelsen og arbeiderbevegelsen snakker om sin egen internasjonale solidaritetsarv.»

Annonse
Annonse