JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

bokomslag

12 boktips for deg som er opptatt av politikk og arbeidsliv

Vi ba folk i fagbladene våre dele sine tips og anbefalinger for bokåret 2018. Til glede og forargelse for nye lesere: Her er noen av dem.
2018121312070020230821171436

Tre boktips fra JAN-ERIK ØSTLIE, redaktør NNN-arbeideren:

Asbjørn Wahl: Fagbevegelsen i samfunnskampen. Progressivt forlag

Dette er en samling av diverse artikler og foredrag Wahl har skrevet og holdt de siste 15-20 årene. Her analyserer og forklarer han hvorfor både fagbevegelsen og det moderne sosialdemokratiet er i en dyp krise. Og ikke minst forsøker han å besvare det leninistiske spørsmålet: Hva må gjøres?

En helt nødvendig bok for alle som er glad i fagbevegelsen.

Les vår bokanmeldelse

Anne Marit Godal & Leif Høghaug: Alt skal bli forandra. Snart. Forlaget Res Publica

Her få vi presentert 100 dikt om fellesskap og kamp – eller arbeiderdikt, om du vil. Fra Henrik Wergeland via Rudolf Nilsen til Lars Ove Seljestad.

Godal og Høghaug påstår ikke at det er de 100 beste diktene fra vår rike tradisjon, men de er alle sammen viktige likevel. Og det er flere overraskende valg fra nyere tid.

Søppelkjører Jan Lange skriver dikt i pausene på jobben. Nå har han fått plass mellom Alf Prøysen og Rudolf Nilsen

Amalie Kasin Lerstang: Vårs. Cappellen Damm

En ung poets første diktsamling har blitt en sterk politisk tekst. Dikt uten titler, men likevel med et innhold som aldri levner noen i tvil om at dette handler om arbeiderklassen, om fabrikken, og levd liv og om Notodden – byen forfatteren kommer fra.

Les mer om boka og forfatteren

bokomslag

Tre boktips fra TORGNY HASÅS, journalist i FriFagbevegelse:

Line Eldring og Elin Ørjasæter: Løsarbeidersamfunnet. Cappellen Damm

Eldring og Ørjasæter gir i boka Løsarbeidersamfunnet en svært oversiktlig gjennomgang av utviklingstendenser i det norske arbeidsmarkedet. Boka er så oversiktlig at den kan brukes som oppslagsverk når en skal ta for seg et eller annet sentralt eller obskurt utviklingstrekk i dagens arbeidsliv.

Les vår omtale av boka

Magnus E. Marsdal: Frihetens mødre. Forlaget Oktober

Marsdal forteller gjennom historien til sin oldemor Sanna og hennes søster Lina om forskjellene mellom USA og Norge. Hvilket samfunn er det frieste.

I Norge har kampen om frihetsbegrepet vært en viktig politisk kamp opp gjennom historia. Marsdal ønsker gjennom sine forfedres historie at venstresida skal gjenerobre begrepet.

Det er venstresidas politikk som frigjør menneskene, mens høyresidas frihetsbegrep er frihet for de rike.

Les vår omtale av boka
Han har skrevet åtte bøker og forelest på et fransk eliteuniversitet. Selv har ikke Magnus Marsdal ett eneste studiepoeng

Camilla Bakken Øvald: Drømmefondet. Forlaget Manifest

Oljefondet er viktig for Norge i dag og i framtida. Kunnskap om Oljefondet er viktig for alle som vil ha et ord med i laget når politikk og samfunn i Norge diskuteres. Da er det nyttig med fakta. Øvald er økonom, og har fulgt Oljefondet tett. I boka forteller hun historien om fondet, om de politiske kampene, hvordan de jobber og framtida. Øvald skriver lett og sprer om seg anekdoter, og i stedet for å bruke det offisielle idiotnavnet: «Statens pensjonsfond utland» kaller hun fondet med sitt rette navn: Oljefondet.

bokomslag

Tre boktips fra HELGE RØNNING BIRKELUND, journalist i FriFagbevegelse:

Lars Joakim Skarvøy og Marie Melgård: Alle skal ned, Kagge Forlag

En kraftig og nærmest sjokkerende bekreftelse på at livet i Arbeiderpartiet ikke er noen søndagsskole. Skremmende lesning som går langt mer inn i detaljene enn avisartikler kan. Sprikende ledelse, valgkamp som feilet og ikke minst metoo-sakene omtales. Eneste trøst for Ap, er at boken kunne vært skrevet om nesten alle de andre partiene i like stor grad.

Les vår bokanmeldelse

Sylvi Listhaug: Der andre tier, Kagge Forlag

Et must for fan-skaren. Et politisk manifest skrevet av nestlederen i et regjeringsparti, som kanskje viser partiets sanne ansikt. En tirade mot politiske motstandere, Jonas Gahr Støre i særdeleshet. Det største ankepunktet er at Frp-toppen harselerer med og slår ned på eliten, uten å vedkjenne seg at hun selv definitivt er av de ypperste innenfor eliten.

Knut Arild Hareide: Det som betyr noe, Aschehoug

Han har nærmest blitt en profet i landet, bare ikke i eget parti. Knut Arild Hareide tok et valg, men lot være å konkludere i boka. Men kom med et lite forvarsel. Med en fascinasjon for Jonas Gahr Støre, og et bilde av to partiet (Ap+KrF) som har mye til felles. Og om et parti, Frp som står langt fra KrF. Resten vet vi nå. Et bittelite flertall trosset partilederen og vil gå i regjering med partiet som innebærer «passiv dødshjelp» for KrF.

bokomslag

Tre boktips fra SIDSEL HJELME, journalist i Fagbladet:

Johan B. Mjønes: Heim. Aschehoug forlag

Som nyutdannet og arbeidsløs litteraturviter tok Johan B. Mjønes seg jobb på sykehjem. Erfaringene fra jobben som pleieassistent er grunnsteinen i romanen Heim der hovedpersonen ligger i en sykehjemsseng og skal dø.

Forfatteren har også kastet seg inn i debatten om bemanning på sykehjem, og kommet med friske utspill som går rett inn i profesjonskampene i helsevesenet.

Steffen Kverneland: En frivillig død. No Compendro Press

Da Steffen Kverneland var 18 år, kjørte faren hans familiens bil inn i en dyster verkstedhall og tok livet sitt med kullosforgiftning. Gjennom 100 sider i tegneserieformat utforsker og leter Kverneland etter forklaringen på hvorfor familiemannen ikke lenger så andre muligheter enn å begå selvmord. Det er rå, brutal og konkret, men tidvis også underholdende, reise i sorgarbeid.

Rebecca Solnit: Å gå seg vill. En felthåndbok. Pelikanen forlag

Den amerikanske essayisten Rebecca Solnit har skrevet om lykken ved å miste orienteringsevnen i landskapet. Denne fysiske og konkrete måten å gå seg vill på er like mye en metafor for nødvendigheten av å trå utenfor de oppmerkede stiene også i andre sammenhenger, i familielivet, i vennekretsen – eller på jobben. Tør du å gå deg vill fra trygge rammer og den tvingende vanens overmakt kan helt nye muligheter åpne seg.

bokomslag

FriFagbevegelse vil i tillegg tipse om følgende tre bøker som har blitt omtalt i våre blader:

Ellen Aanensen (red) med Unni Rustad, Berit Morland og Linn Stalsberg: Vi var mange. Forlaget Oktober

«Vi er mange» het Kvinnefrontens medlemsblad. I år kom boka «Vi var mange». Den gir en oppsummering av kvinnebevegelsens viktigste saker sånn fra omtrent 1970 til 1985. I all hovedsak fortalt av kvinneaktivister fra 1970-tallet.

Les Jan-Erik Østlies anmeldelse av boka

Anja Sletteland og Hannah Helseth: Det jeg skulle ha sagt. Håndbok mot seksuell trakassering. Forlaget Manifest

Over ett år har gått siden #metoo ble et begrep. Denne boka skal lære tillitsvalgte å håndtere seksuell trakassering og er ment som en håndbok for både ofre, utøvere og arbeidsgivere.

Les Fontenes intervju med forfatterne

Bjørg Aftret: Takk for dansen – Kvinneblikk på LO. KAMP forlag

Bjørg Aftret, tidligere journalist i Dagbladet, har skrevet boka «Takk for dansen», ei bok om LO. Med undertittelen «Kvinneblikk på LO». Det siste skyldes at det egentlig er de to tidligere forbundslederne i NTL og FO, Turid Lilleheie (NTL-leder 1998-2010) og Oddrun Remvik (FO-leder 1992-2002) som snakker i denne boka. Aftret «ser» det hele gjennom de to eks-ledernes prisme og har sånn sett få – om noen – egne meninger. Det har imidlertid de to eks-lederne.

Les Jan-Erik Østlies anmeldelse av boka

bokomslag

{"426336":{"type":"m","url":"/image-3.426336.3fc02ba119","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426337":{"type":"m","url":"/image-3.426337.93a11e1ef4","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426340":{"type":"m","url":"/image-3.426340.a1f4d3e745","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426407":{"type":"m","url":"/image-3.426407.31d00b1ab7","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#000000","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"2"},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

{"426336":{"type":"m","url":"/image-3.426336.3fc02ba119","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426337":{"type":"m","url":"/image-3.426337.93a11e1ef4","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426340":{"type":"m","url":"/image-3.426340.a1f4d3e745","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426407":{"type":"m","url":"/image-3.426407.31d00b1ab7","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#000000","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"2"},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}