JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Den amerikanske rasismen

Ralph Ellison:
Usynlig mann
Oversatt av Christian Rugstad
Bokvennen 2018

jan.erik@lomedia.no

Det lille kresne forlaget Bokvennen har en klassikerserie hvor de nylig ga ut ei bok som første gang så dagens lys i 1947: Romanen «Usynlig mann» av Ralph Ellison (1914-1994) – den eneste romanen denne mannen ga ut mens hans levde.

Hovedpersonen i boka er ikke bare usynlig, han er navnløs også. Skjønt, usynlig og usynlig fru Blom – han får nå gjort ganske mye ut av seg likevel.

Vi møter vår mann på bokas første sider som en ganske ung gutt. Talentfull, men uten penger og kulturell kapital. Han kommer sørfra i USA, hans forfedre er afrikanere – han er med andre ord svart. Det var ingen spøk på 1950-tallet i USA. Og det er akkurat hva denne romanen handler om. De svartes situasjon i et rasedelt USA.

Som i flere eksempler fra virkelighetens verden får Ellisons oppdiktede usynlige mann økonomisk hjelp fra en hvit velgjører og havner på lokale universitetet. Der klarer han ikke å innfinne seg med sin tildelte rolle som svart og underkuet, og blir kastet ut. Da reiser han til New York for å være sin egen lykkes smed.

Livet i verdensmetropolen er tøft. Survival of the fittest på Manhattan og der omkring har aldri vært noen kjære mor. Til slutt får han kontakt med andre i samme situasjon, likesinnede – i hvert fall likefargede. Han glir inn i et svart brorskap. Dette brorskapet ligner mest av alt på sekteriske politisk grupperinger. Kampen for den «rette linja» er minst like hard innad i brorskapet som utenfor. I ei gruppe på fire er det minst tre ulike meninger.

At boka var sterk kost da den kom ut, er ikke vanskelig å forstå. Langt mer problematisk er det at den virkeligheten romanen tar opp er minst like aktuell i USA – verdens «frieste» land – den dag i dag. Når skal det bli stuereint å være svart i USA? Når skal rasismen opphøre?

Romanen er ingen politisk pamflett – langt der ifra. Den har skjønnlitterære kvaliteter langt utover det propagandistiske. Skulle jeg først trekke fram en innvending, må det være at den er noen sider for lang. Men det er jo i all hovedsak et amerikansk syndrom. Alt er som kjent stort og omfangsrikt i Amerika. Også romanene.

Annonse
Annonse