JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Journalist og abeiderlyriker Arne Paasche Aasen holder tale i Oslo på 1. mai 1946.

Journalist og abeiderlyriker Arne Paasche Aasen holder tale i Oslo på 1. mai 1946.

Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Han skrev «Frihetens forpost» og «De nære ting». Arbeiderbevegelsen var livet til Arne Paasche Aasen

Flere av sangtekstene hans lever fortsatt sine liv på landsmøter og andre tilstelninger hvor tillitsvalgte møtes. Arne Paasche Aasen (1901-1978) ble arbeiderklassens skald.
2019021510130020190410203756

jan.erik@lomedia.no

– Å bli kalt en rimsmed er ikke noe hyggelig for en seriøs lyriker, men Arne Paasche Aasen er kanskje den poeten i Norge som har skrevet og fått utgitt flest vers, sier Arild Bye som nylig har utgitt biografien om arbeiderlyrikeren med undertittelen «Fra verdensrevolusjon til de nære ting».

Dobbeltbiografi

Arild Bye, biografen til forfatterne Kristofer Uppdal og Arne Paasche Aasen og folkeopplysningsmannen Ole Vig, innrømmer at det er noe søkt å kalle Paasche Aasen trønder siden han flyttet fra fødebyen Steinkjer da han var to år. Først til Trondheim.

Som 10-åring kom han til bydelene Grünerløkka og etter hvert Sagene i Oslo. Paasche Aasen er østkantgutt som barndomskompisen Rudolf Nilsen. Uppdal bodde imidlertid i Steinkjer i mange år og er ifølge Bye byens store dikter.

Hvorfor skrive en bok om Arne Paasche Aasen?

– Min interesse for ham skyldes min store interesse for arbeiderbevegelsens historie, en historie jeg også har studert, sier Bye.

Og legger til at det hele tida var meningen at dette skulle bli en dobbelbiografi. Ikke bare den personlige historien om Paasche Aasen, men også arbeiderbevegelsens historie i de 77 årene dikteren levde.

Bye har mens han jobbet med manus hatt gode lesere som historiker Harald Berntsen.

Samme dag som boka kom fra trykkeriet i fjor høst, ble den innstilt til Brageprisen for sakprosa. Da ble forfatteren kjempestolt, forteller han – det var en stor ære sjøl om han ikke vant prisen.

Mikael Wiehe slår mot høyre og venstre: – Vi kan ikke kompromisse med høyrepopulismen

I BOKHANDELEN: Arild Bye er stolt av biografien over Arne Paasche Aasen.

I BOKHANDELEN: Arild Bye er stolt av biografien over Arne Paasche Aasen.

Jan-Erik Østlie

Bandt seg til bevegelsen

Paasche Aasen karakteriseres gjerne som arbeiderlyrikeren framfor noen. Bye slutter seg til dette.

Og poeten skrev kanskje så mye som 5000 dikt i sitt liv – han skulle jo livnære seg, mener Bye og forteller at han i perioder skrev et dikt om dagen. Og fikk stykkprisbetalt. Gjerne under pseudonymet Dorian Red som han brukte i Arbeiderbladet. Dessuten likte han godt å framføre diktene sine sjøl.

På 1950-tallet ble han en berømthet – en kjendis. Elsket av folket, stjernen i Arbeiderpartiet. Først i 1972 gikk Paasche Aasen på tvers av partiets flertallslinje da han ble EF-motstander.

Ifølge biografen elsket han Norge og var skeptisk til Fellesmarkedet.

– Han bandt seg til bevegelsen, ble tidlig talsperson for Arbeiderpartiets propaganda og i motsetning til Rudolf Nilsen, som støttet Norge Kommunistiske Parti, valgte Arne å være lojal mot Arbeiderpartiet hele livet gjennom. Han utviklet seg fra ung revolusjonær til reformist – NKP var aldri noe alternativ. Kanskje ble han noe misbrukt og utnyttet av Arbeiderpartiet, kanskje kunne han hegnet bedre om sin egen kunstneriske karriere, sier Bye.

Arnes skrivekrok

Arnes skrivekrok

Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Enkel brukspoesi

Det var ikke bare Rudolf Nilsen unge Paasche Aasen var kamerat med, men også Einar Gerhardsen og Trygve Lie. Martin Tranmæl ble en av hans store forbilder.

I 1923 valgte Paasche Aasen Tranmæl, Rudolf Nilsen Lenin. Men de forble venner til Nilsens død i 1929. Ingen så for seg stalinismen på den tida.

Paasche Aasens første diktsamling «Sigd og hammer» kom i 1921. Av borgerlige litteraturkritikere fikk han gjennomgå. Også Rudolf Nilsen mente han burde tatt seg litt mer tid. Han ble betegnet som altfor produktiv og som husdikter for Arbeiderpartiet. Det siste avviste han.

Søppelkjører Jan Lange skriver dikt i pausene på jobben. Nå har han fått plass mellom Alf Prøysen og Rudolf Nilsen

Ettermæle

Arbeidersanger som «Frihetens forpost» og «Vi bygger landet», ved siden av de mer jordnære «De nære ting» og «Blåveispiken», er kanskje den største kulturelle arven vi har etter Paasche Aasen. Men hvordan står det til med dikterens ettermæle?

– Det er pinlig at grava hans på Vår Frelsers Gravlund snart gror igjen. Hva med en kransenedleggelse på 1. mai? Det fins ingen byste av ham noe sted, heller ikke på Grünerløkka. Hvorfor ikke en i Birkelunden? Og hva med Sagene hvor han bodde mesteparten av sitt liv – ikke en gang en veistump er oppkalt etter ham, sier Bye. Han mener at her har også arbeiderbevegelsen er stort ansvar.

Paasche Aasen skrev ikke dagbøker, så en del av det mer personlige stoffet har vært en utfordring å få tak på for biografen. Poeten var nemlig en levemann – glad i kvinner og alkohol. Han trivdes godt på Theaterkafeen og Blom. Etter 1935 hadde han aldri en fast jobb eller stilling.

– Skal du skrive en ærlig dikterbiografi, må det personlige også med, sier Bye.

Alkoholproblemene

Likevel innrømmer Bye at det fins noen historier av mer personlig karakter som ikke er med i boka. At han var temmelig alkoholisert, er ingen hemmelighet. Og vies en del plass i boka. Kanskje hadde han det ikke like greit inni seg som det kunne synes fra utsiden?

Men vi får kanskje ikke svaret på hva som var årsaken?

– Hele miljøet hans var alkoholisert, det var sånn ungdommen levde livet sitt den gangen. Arnes alkoholbruk tiltok i Sverige hvor han var under krigen. Dessuten levde han det frie underholdningslivet.

Kanskje det var barnløsheten som plaget ham?

– Det var nok litt skambelagt. Men samtidig likte både han og kona Vaps å leve livet. Kanskje passet ikke barn inn, mener Bye.

Unge Paasche Aasen

Unge Paasche Aasen

Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Vakker og veltalende

Og så var det alle damehistoriene han ble så kjent for.

– Han var jo klar over at han var en vakker, veltalende mann. Damene flokket seg antagelig om ham, de var mange som ville kjenne ham. Sannsynligvis vokste han i sitt selvbilde på sitt dametekke, forteller forfatteren.

Paasche Aasens radikale mor Augusta døde brått i Moskva i 1920 og ble gravlagt ved Kreml-muren. Faren dro til Moskva for å se grava året etter, sønnen dro aldri.

– Det er lett å tenke at han ikke likte moren sin, men det tror jeg han gjorde. I hvert fall beundret han henne. Og han hadde nok håpet å reise dit, men det skjedde aldri. Alle liv har sine ubesvarte spørsmål.

Hva tror du han sjøl tenkte mot slutten av sitt liv var han bra nok?

– Ja, han mente han var bra nok. Og han opplevde at han ble veldig verdsatt av dem han diktet for. Han hadde aldri noen ambisjon om å dikte for de bedrestillte, sier Arild Bye.

Dette er sangene som får blodet til å bruse på 1. mai

{"394860":{"type":"s","url":"/image-3.394860.c994ac6b04","cap":"FORSØMT: Her er biografen bak Arne Paasche Aasens grav på Vår Frelsers Gravlund. Litt bedre vedlikehold hadde kanskje vært på sin plass?","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"429100":{"type":"m","url":"/image-3.429100.561e812bd8","cap":"I BOKHANDELEN: Arild Bye er stolt av biografien over Arne Paasche Aasen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"430973":{"type":"s","url":"/image-3.430973.07be0d4d55","cap":"Unge Paasche Aasen","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"430974":{"type":"m","url":"/image-3.430974.3adf141559","cap":"Arnes skrivekrok","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"73","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f2","title":"Arne Paasche Aasen","closed":true,"place":"Som 10-åring kom han til bydelene Grüner"},{"type":"f5","title":"De nære ting","closed":false,"place":"Alkoholproblemene"},{"type":"f5","title":"Vi bygger landet","closed":false,"place":"Paasche Aasens første diktsamling «Sigd "},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Han var jo klar over at han var en vakker, veltalende mann. ","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Arne Paasche Aasen

Journalist og lyriker Arne Paasche Aasen (født 18. juni 1901 i Steinkjer, død 1. november 1978) var gjennom flere år aktiv i Oslo Arbeidersamfunn og Arbeiderpartiet.

Sammen med komponisten Jolly Kramer-Johansen er han opphavsmann til flere kjente arbeidersanger.

Han var sønn av Augusta Aasen (født Paasche) og Edolf Aasen.

Kilde: Wikipedia

De nære ting

Tekst: Arne Paasche Aasen. Tone: Kurt Foss og Reidar Bøe.

Ditt sinn monne flyve så vide omkring,

det er som du glemmer de nære ting,

det er som du aldri en time har fred,

du lengter bestandig et annet sted.

Du syns dine dager er usle og grå,

hva er det du søker, hva venter du på?

Når aldri du unner deg rast eller ro,

kan ingen ting vokse og intet gro.

Gå inn i din stue, hvor liten den er,

så rommer den noe ditt hjerte har kjær.

På ropet i skogen skal ingen få svar,

finn veien tilbake til det du har.

Den lykken du søker bak blående fjell,

kan hende du alltid har eiet den selv.

Du skal ikke jage i hvileløs ring,

men lær deg å elske de nære ting.

Vi bygger landet

Tekst: Arne Paasche Aasen. Russisk marsmelodi.

Vi er fabrikkenes kvinner og menn, vi er de mange fra gård og fra grend.

Vi brøyter jorda med hakke og med plog, vi svinger øksa og hogger i skog.

Refreng:

Vi er de tusener som bygger landet. Det blev oss kjært i dagens strid.

Vi bar det fremad i savn og armod – nu bygger vi den nye tid.

Vi står i bølgenes skumhvite brus, vi berger rikdom fra havet i hus.

Heimen i dalen og hytta på fjell ryddet vi plass til, og reiste vi selv.

Vi er de tusener …

Vi er de kvinner som elsket det frem gjennom vår gjerning i tusener hjem.

Vi river ned hver en stengende mur, vi reiser brorskapets frie kultur.

Vi er de tusener …

Lytt da til hjulenes hvirvlende gang! Lytt da til samholdets jublende sang!

Hør Norge! – Hør de forløsende ord: Arbeid og velstand for alle på jord!

Vi er de tusener …

Han var jo klar over at han var en vakker, veltalende mann.

Arild Bye

{"394860":{"type":"s","url":"/image-3.394860.c994ac6b04","cap":"FORSØMT: Her er biografen bak Arne Paasche Aasens grav på Vår Frelsers Gravlund. Litt bedre vedlikehold hadde kanskje vært på sin plass?","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"429100":{"type":"m","url":"/image-3.429100.561e812bd8","cap":"I BOKHANDELEN: Arild Bye er stolt av biografien over Arne Paasche Aasen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"430973":{"type":"s","url":"/image-3.430973.07be0d4d55","cap":"Unge Paasche Aasen","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"430974":{"type":"m","url":"/image-3.430974.3adf141559","cap":"Arnes skrivekrok","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"73","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f2","title":"Arne Paasche Aasen","closed":true,"place":"Som 10-åring kom han til bydelene Grüner"},{"type":"f5","title":"De nære ting","closed":false,"place":"Alkoholproblemene"},{"type":"f5","title":"Vi bygger landet","closed":false,"place":"Paasche Aasens første diktsamling «Sigd "},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Han var jo klar over at han var en vakker, veltalende mann. ","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}