JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan hende det gjelder å redde vår jord

Per Espen Stoknes:
Grønn vekst
En sunn økonomi for det 21. århundre
Tiden 2020

Tiden

jan.erik@lomedia.no

Er det mulig eller sannsynlig at menneskeheten kan oppnå bærekraftsmålene fullt og helt innenfor planetens tålegrense før 2050? Spørsmålet stilles i denne boka av psykolog Per Espen Stoknes. Og han hevder det bare fins et ærlig svar: Vi vet ikke.

Vekst – gjerne uhemmet vekst – trekkes ofte fram i miljø- og klimadebatten som noe vi må unngå om vi skal redda jorda vår. Heller ikke Stoknes er noen superfan av vekst, men da tenker han først og fremst på den tradisjonelle kapitalistiske økonomiske veksten. Det å øke bruttonasjonalproduktet hvert eneste år, koste hva det koste vil. Stoknes mener vel at det koster vårt liv. I hvert fall på sikt.

Men kanskje overraskende nok forkaster han ikke all vekst. I denne boka lanserer han noe han kaller for grønn vekst, en vekst som tar hensyn til langt mer enn penger og materielle ting. Han tar med seg hele velferdsstaten og fattigdomsspørsmålet inn i debatten og legger særlig vekt på ulikhet. Får vi gjort noe med ulikheten i verden, er vi nemlig på rett vei, ifølge Stoknes. Det er første gang jeg har sett dette perspektivet trukket inn i miljø- og klimakampen. Og psykologen argumenterer godt for at han har et poeng. Vær ellers oppmerksom på at boka også er full av formler, figurer og del annet teknisk språk.

Annonse
Annonse