Manifest
Matens vei fra jord til bord
Andreas Liebe Delsett:
Den vanskelige maten
Manifest forlag 2022
jan.erik@lomedia.no
Folks bevissthet og opptatthet av mat ser ut til å bli større og større. I vår vestlige, og materielt sett rike og vellykkede verden, er denne opptattheten preget av langt mer enn bare det å spise seg mett. Ja, vi har kommet «så langt» her hos oss at maten kanskje skaper mer bekymring enn gleder. En sakprosabok med tittelen «Den vanskelige maten» er derfor tidstypisk. Men hva består vanskelighetene i? Det aller meste, faktisk – noen er redd for å bli tykke, andre for at maten på ett eller annet vis kan være skadelig. Og som alltid er mange mest opptatte av matvarepriser. Noen forsøker til og med å unngå å spise mat, og har en aller annen form for spiseforstyrrelse – skjønt, dette er ett av de få temaene rundt mat denne boka ikke tar opp, til det er kanskje nettopp det temaet for stort.
Liebe Delsett problematiserer som flere andre har gjort før ham matens vei fra jord til bord og påpeker særlig hvor mye likhet betyr for hvordan vi forholder oss og ser på mat. Dette er et viktig perspektiv som svært mange glemmer særlig når det klages og sytes over hvor dyr maten er og hvor usunt mange spiser. Forfatteren går gjennom hele produksjonsprosessen, vier kjedemakta en sentral plass og ender opp med at alt er politikk – altså at ropet på individuelle løsninger er et skrik i tåka, her må det kollektive, fellesskapsløsninger til om bedring skal kunne finne sted. Ei viktig bok for alle med et nært forhold til mat som er villige til å tenke litt utover den lengden egen nese rekker.
Og det er svært mye penger involvert i matindustrien, det er mye penger å tjene. Blant Norges ti rikeste mennesker, for eksempel, befinner to av eierne av landets matvarekjeder seg pluss sjefen for Orkla. Hvem sa det er lite lønnsomt å jobbe med mat – altså dersom du sitter og kontrollerer begge endene av produksjonsprosessen. Liebe Delsett presenterer denne historien på en lettfattelig og begripelig måte uten å gå seg bort i altfor mange detaljer eller bortforklaringer. Hele tida trekker han fram spørsmålet om hvilke tiltak som gagner hvem – eller for å si det med det svenske progrockbandet Hoola Bandoola Band: Hvem er det som tjener på det?
Forfatteren politiserer gjennomgående de aller fleste aspektene ved matproduksjonen. Og lar ikke den politiske venstresida slippe billig unna. For som han skriver i boka: «Det er lett å slå fast at politikken må få sin renessanse på matfeltet. Venstresida har tradisjonelt vært glad i å gjøre nettopp det: si at løsningen er politisk og kritisere høyresida for å overlate den til markedet.»
Og her er han ved ett av sine politiske hovedpoenger, nemlig at alt som dreier seg om matproduksjon, matdistribusjon og salg av mat i altfor stor grad er blitt overlatt til markedet – politikerne har sluttet å blande seg inn, de legger ikke lenger inn de rammebetingelsene som skal til, men mener markedet må ta seg av det hele. Det råder en form for næringsnøytralitet blant politikerne. Ikke bare i USA, der dette er en del av ideologien på nærmest alle felter, men også i Norge er denne tenkningen blitt altfor dominerende. Noen kaller det også markedsliberalisme uten at forfatteren av denne boka fråtser i det etter hvert litt utslitte begrepet.
Forfatteren er også opptatt av å vise hvordan maten ikke bare har blitt et trendy livsstilspørsmål, men også som et kulturfenomen en slags undertrykkende faktor. Han skriver: «Vi har et todelt matsystem der de med god råd kjøper seg ut av problemene og lager parallelle strukturer for sine egne behov, kombinert med en matkultur der eliten bruker sine matvaner til å heve seg over andre.» God og sunn matkultur blir den som til enhver tid eliten, de med solide lommebøker og lønnskontoer, dyrker – og aldri unnlater å fortelle andre at er den eneste farbare og også mest bærekraftige.
Løsningen er politisk styring. Politikerne må ikke bare prate, men også handle. De må vedta rammebetingelser som betyr noe, rammebetingelser som ikke bare regulerer, men også inneholder sanksjonsmuligheter når lov og regelverk ikke overholdes. Sanksjoner må bli mer enn ord. Og til alle Trygve Hegnar-epigoner: maten er ikke dyr i Norge, relativt sett var den langt dyrere tidligere. Det er fordelingen av godene til fellesskapets beste som ikke helt henger på greip. For her finnes det ikke individuelle løsninger. Eller for å si det med forfatteren: «Det er bare sammen og gjennom fellesskapet at det er mulig å få bukt med den vanskelige maten. En god begynnelse på det prosjektet er at vi begynner å spise sammen igjen. I konkret så vel som overført betydning må vi samle oss om den gode maten, rundt et langbord der det er plass til alle.»
Stort bedre kan ikke avslutningen på ei nyttig bok med undertittelen «hvordan det vi spiser ble et problem og hva vi kan gjøre med det» bli.
Mest lest
BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.
Erlend Angelo
Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt
BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.
Jan-Erik Østlie
Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet
Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.
Eirik Dahl Viggen
Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg
Roy Ervin Solstad
Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav
OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.
Leif Martin Kirknes
Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg
Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.
Leif Martin Kirknes
Økt kokainbruk blant unge elektrikere
Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.
Erlend Angelo
Potetmangel gir permitteringer i Bama
FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.
Colourbox.com
Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke
HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.
Eirik Dahl Viggen
Jørgen (29) overlever på overtidstimer
Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.
Jonas Fagereng Jacobsen
Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler
BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.
Herman Bjørnson Hagen
Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle
MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.
Brian Cliff Olguin
Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben
Knut Viggen
Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger
Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.
Privat
Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben
Brian Cliff Olguin
Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene
LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.
Eirik Dahl Viggen
Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene
Håvard Sæbø
Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt
Per Backer
Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje
Kathrine Geard
Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden
Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.
Erlend Angelo