«Handle rett» av Siri Helle:
Matglede
Siri Helle:
Handle rett
Lure val i ein matbransje full av juks
Samlaget 2014
Samlaget
jan.erik@lomedia.no
Agronom og matskribent Siri Helle har nylig utgitt boka «Matmakt i butikken». For fem år siden debuterte hun som forfatter med en annen bok som også handler om mat, men litt mindre om matpolitikk. Skjønt, det er kanskje her som på de fleste andre områder: Alt er politikk.
Men som hun skriver i innledningen til boka under tittelen «Kva er mat?»: «Maten vår er heller ikkje berre politikk – han er rett og slett uendeleg mykje meir enn rett og gale. Ikkje minst er han full av gode historier. Frå dei personlege som du og eg kjenner best sjølve, til dei sosiale og normbaserte. Ikkje sjeldan er sjølve prosessen bak eit produkt ei spanande reise i seg sjølv.»
Debutboka hennes heter «Handle rett» og består av fire kapitler: Å dyrke mat, å foredle mat, å kjøpe mat og å fordøye mat. Forfatterens intensjon med boka er at vi som forbrukere skal bli mer bevisste på hva ulike matretter er, hvorfor vi spiser det vi gjør og hvordan en del av maten vår er blitt til.
Vi er innom egg, potet, tomat, kotelett, melk, honning, kaffe, Gräddost, kalkun, syltetøy, påleggsost, fiskekaker, ferdigmat, øl, yoghurt, smør, is, sjokolade, pizza, brød, rapsolje, kjeks, frokostblanding, pølser, isbergsalat og bygg. Utrolig lærerikt er det når Helle gir oss kortversjonen av hva disse matvarene egentlig er for noe, hva de består av og hvordan de blir til.
Språket er lett og ledig, ofte litt lekent – det er en journalist verdig. Og boka oser av kunnskap om emnet. Likevel er den ikke utpreget vanskelig å forstå.
Anbefales til matglade mennesker.