JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Originalt fra Sapmi

Samlaget

Dette er en skjønnlitterær debut fra et par år tilbake. Og den er original som få romaner. Om vi skal tolke tittelen optimistisk eller pessimistisk er kanskje ikke så lett å avgjøre. Vi møter Raisa som tar med seg dattera Nastí til Finnmark – eller nærmere bestemt til Sameland, Sapmi. Deretter får teksten nærmest et science fiction-aktig preg. For ikke bare er handlingen framskutt noe i tid, den skaper som skjønnlitterære tekster flest et alternativt rom og landskap.

Der oppe i nord bygger de en egen samisk stat. Dette går imidlertid ikke uten dramatikk. De blir angrepet fra statene rundt, inkludert den norske stat. For Raisa og dattera blir det en kamp på liv og død. De utsettes for terror og vold. Skjønt, det er samholdet som vinner.

Romanen er skrevet på nynorsk, men ispedd en mengde nord-samiske ord og vendinger – bøyd i ulike kasus. Det er en ordliste bakerst i boka, men det kan likevel være noe krevende å henge med før du blir vant til denne ordblandingen. Jeg kan aldri huske å ha lest noe lignende.

Teksten er åpenbart et forsvar for så vel samenes rettigheter som urfolks generelt. Av og til kan det gjøres minst like bra i et diktet univers som i mer sakprosaorienterte tekster. Det skal bli spennende å følge denne forfatterens neste utgivelser.

Jan-Erik Østlie

Tharaniga Rajah:

Det er lenge til skumring

Samlaget 2018

Annonse
Annonse