JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bussene står i Danmark

Hele Danmark er i dag rammet av busstreik. Det er uvisst hvor lenge den vil vare. Også en rekke andre yrkesgrupper, blant annet ansatte på Kastrup lufthavn, har lagt ned arbeidet.

einar.fjellvik@lomedia.no

Ifølge avisen.dk er København særlig hardt rammet av bussstreiken. 200 bussruter i den danske hovedstaden står i hele dag. Rundt i landet meldes det om varierende grader av kaos på morgenkvisten. De eneste områdene som ser ut til å gå helt fri er Fyn og Bornholm.

Vil ikke betale selv

Bakgrunnen for streiken er misnøye blant sjåførene med en ny EU-regel som sier at sjåførene hvert femte år må gjennomgå et kurs for å fornye kjøretillatelsen sin. Kurset koster 5 000 kroner og sjåførene er forbannet over at de må betale dette av egen lomme.

Kan bli langvarig

På forhånd sa ryktene av bussjåførene planla å streike i en dag, og at det var muligheter for at noen andre yrkesgrupper, blant annet ansatte innen luftfarten, ville slutte seg til streiken.

Nå spekuleres det i at busstreiken kan bli mer langvarig. Avisen.dk skriver at arbeidsgiverne i bussbransjen i går forsøkte å avverge streiken ved å tilby seg å betale for det lovpålagte kurset, men arbeidsgiverforeningen Dansk Industri skal ha satt foten ned.

– Dette er som å vifte med rød klut foran sjåførene og kan utløse et raseri som får streiken til strekke seg over lengre tid enn den ene dagen som var ventet, skriver avisen.

Kastrup rammet

Kl 10.30 i formiddag bekreftet Kastrup lufthavn at også flyplassen er rammet av streik. Mellom 300 og 500 ansatte innen catering, renhold og bagasjehåndtering gitt ut i streik og blokkerte innfartsveiene til flyplassen. Streiken ble avsluttet kl 13, men flyplassen advarer på sin nettside om at man må være forberedt på forsinkelser og kanselleringer resten av dagen.

Ifølge en løpseddel som er spredt via nettstedet modkraft.dk er det en mer generell misnøye med regjeringen og selskapet som eier lufthavnen som ligger bak aksjonen på Kastrup.

I løpeseddelen blir både regjeringens kutt i ytelsene til arbeidsløse, planene om å fjerne tidligpensjonsordningen efterlønnen og de mange arbeidsulykkene på flyplassen trukket fram som årsaker til aksjonen. Ifølge løpeseddelen skal minst 40 ansatte være skadd etter fallulykker denne vinteren.

Flere streiker

Danske medier melder at også søplekjørere, havnearbeidere og enkelte postbud i København har lagt ned arbeidet nå i morgentimene. Det samme gjorde grupper av kommuneansatte i Taarnby og Dragør i løpet av dagen. Også her skal det være generell misnøye med den borgerlige regjeringens politikk som ligger bak aksjonene. Det er foreløpig uklart hvor stort omfang streikene blant disse yrkesgruppene har.

Dråpen som fikk begeret til å flyte over

Svært mange av de yrkesgruppene som nå gjennomfører spontane streikeaksjoner er medlemmer i Danmarks største fagforbund, Fagligt Fælles Forbund (3F). Jan Viladsen, som er leder for transportseksjonen i forbundet, bekrefter overfor avsia Børsen at det er langvarig misnøye med regjeringens politikk som ligger bak aksjonene:

– Dråpen som fikk begeret til å flyte over var forslaget om å avfskaffe «efterlønnen». Dette er er noe helt annet enn hva jeg har oplevd tidligere. Jeg har aldrig møtt så dyp frustrasjon,sier Villadsen.

I de danske regjeringspartiene blir streikeaksjonene skarpt fordømt:

– Jeg har overhodet ingen forståelse for dette. Jeg forstår ikke at de velger å ta passasjerer, skoleelever og arbeidende pensjonister som gisler i en debatt som foregår her inne i Folketinget, sier Venstres gruppeleder i Folketinget, Kristian Jensen, til avisa Politiken nå i formiddag.

Annonse
Annonse