JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tormod Ytrehus

Kommentar:

«Alvorlig for Ap»

Arbeiderpartiet ble den store taperen i årets lokalvalg.
20.09.2019
13:47
20.09.2019 13:47

Ap-leder Jonas Gahr Støre innrømmer at 24,8 prosent oppslutning er for svakt. «Men jeg er ikke umiddelbart enig i at dette er et dårlig valg», legger han til ovenfor Dagsavisen.

Støre begrunner dette med at målet om å holde makten i de store byene synes å bli innfridd.

Det er ganske så oppsiktsvekkende at Ap-lederen ikke er villig til å innrømme at situasjonen er alvorlig for partiet. Det bør det ikke herske tvil om, for det ble et historisk dårlig kommunevalg for Ap. Sp gjorde store innhogg i Distrikts-Norge, mens Arbeiderpartiets venner på venstresiden forsynte seg fra den andre kanten. I tillegg kapret Miljøpartiet De Grønne mange Ap-velgere i de store byene, og bompengemotstanderne forsynte seg godt der de stilte lister.

p

Det er ikke godt nok å vinne ordførere dersom Ap-politikken blir vannet ut av samarbeidspartier. Det blir en fattig og kortsiktig trøst. Det er for passivt når Støre klamrer seg til at «dette blir et kjennetegn ved norsk politikk framover». På den annen side er det lovende at Støre ønsker å ta på alvor signalene fra distriktene – og da spesielt Nord-Norge. Han sier også at arbeid i bred forstand skal være nøkkelen til å lykkes med det grønne skiftet.

- Det blir en hovedoppgave for oss framover å utforme en politikk som tar arbeidsfolk med på klimaomstillingen, sier Støre. Her må det bygges på teknologien og kompetansen i energisektoren uten å sende hundretusener ut i arbeidsledighet. Dette viser hvilken stor politisk spagat Arbeiderpartiet står i. Det er ikke snakk om enten eller, men både og. Dette må bli det nye mantraet. Kompromissene må hylles som reelt alternativ til de enkle løsningene som flere partier dessverre får velgere til å bite på.

Det er en myte at sosialdemokratiske partier ikke lenger kan være store. Det er ingen naturlov at de må nøye seg med å være mellomstore. Utviklingen i Europa gir riktignok grunn til å være bekymret på sosialdemokratiets vegne, men vi må ikke glemme at Ap gjorde det godt med 33 prosent i lokalvalget for fire år siden. Ap, med Støre i spissen, lå enda bedre på stortingsmålingene så sent som ved årsskiftet 2016-2017. Det viser at Ap har et potensial til igjen å bli et stort parti.

p

Men forutsetningen for å vokse er at Ap-ledelsen innser at situasjonen er alvorlig. Og Støre må være forsiktig med å gi ordførere og lokale Ap-topper skylda for det dårlige valget. Det var riktignok et lokalvalg, men det var høylytte rikspolitiske overtoner. Og her var Jonas Gahr Støre selv med i sangkoret. Da fanger bordet.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.09.2019
13:47
20.09.2019 13:47