JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Vikingskipene på Bygdøy er ferd med å falle fra hverandre.

Vikingskipene på Bygdøy er ferd med å falle fra hverandre.

Kjell Werner

Kommentar:

«Arven fra vikingene»

Vikingskipene på Bygdøy i Oslo er i ferd med å falle fra hverandre. De må sikres bedre.
03.07.2019
13:00
03.07.2019 09:19

kjell.wener@anb.no

Behovet for en ny og bedre museumsbygning er akutt. Planene er klare, men regjeringen fant ikke penger på årets statsbudsjett. Neste korsvei er 2020-budsjettet. Da bør de første bevilgningene til nybygget være på plass, for nå haster det å redde stumpene.

- Dette er nasjonale ikoner. De må bevares, sier riksantikvar Hanne Geiran og legger til: Ferdig snakka! Riksantikvaren roper et alvorlig varsko og karakteriserer situasjonen som veldig dramatisk. Hun konstaterer at man med det blotte øyet kan se at vikingskipene sprekker opp og siger. Vikingskipene står på støttesystemer som er 90 år gamle, og et veldig dårlig inneklima fører til at treverket beveger seg faretruende mye.

Følg oss på Facebook

Allerede i 2012 konkluderte et ekspertutvalg med at det må skaffes nye lokaler til vikingskipene så raskt som mulig. Nå er planene klare. Et nybygg like i nærheten av dagens bygg er anslått å koste rundt 2,3 milliarder kroner og kan stå ferdig om tre-fire år. Kulturhistorisk museum har bedt om 35 millioner kroner for å få startet byggeprosjektet.

Forskningsminister Iselin Nybø (V) kan ikke røpe om regjeringen allerede har funnet penger til prosjektet på neste års statsbudsjett. Den avgjørende budsjettkonferansen holdes i august. Det hører imidlertid med til historien at det ble satt av fem millioner kroner på årets budsjett slik det kan forskes videre på hvordan vikingskipene skal kunne bevares best mulig.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Vikingskipshuset besøkes årlig av rundt en halv million mennesker. Dette er landets mest besøkte enkeltmuseum. Det anslås at et nybygg med tre ganger så store utstillingslokaler vil kunne trekke dobbelt så mange besøkende. Gjenstandene på vikingskipsmuseet utgjør en nasjonalskatt av det sjeldne.

Derfor er det nedslående å registrere at vikingskipene er nominert til å komme på rødlista over kulturminner. Resultatet kan bli at skipene på Bygdøy neste år ender opp som en av de sju mest truede kulturskattene i Europa. Dette er rett og slett flaut. Men det er håp i hengende snøre. Den politiske plattformen, som de fire regjeringspartiene ble enige om i januar, inneholder nemlig et klart løfte om å «starte arbeidet med bygging» av det nye vikingtidsmuseet. Dette forplikter.

Det er snakk om en verdensarv som Norge må forvalte bedre enn det som synes å være tilfellet. Snart kan det være for sent å redde vikingskipene og de andre verdifulle gjenstandene. Det er et nasjonalt ansvar å bevilge pengene som trengs for å sikre denne arven for framtiden. Våre etterkommere vil aldri tilgi oss at vi lar disse kulturskattene råtne på rot. Det er et stort sjansespill å vente.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.07.2019
13:00
03.07.2019 09:19