JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Bedre sent enn aldri»

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen advarer mot å låse arbeidtakere inne i en arbeidsplass som likevel forsvinner.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen advarer mot å låse arbeidtakere inne i en arbeidsplass som likevel forsvinner.

Leif Martin Kirknes

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Mange permitterte risikerer å miste jobben.

kjell.werner@anb.no

Regjeringen går defor nå omsider med på å utvide permitteringsperioden til 52 uker. Dette skjer etter et samstemt krav fra arbeidslivets parter. LO, NHO og Virke har lenge krevd en utvidelse, men regjeringen har så langt strittet imot.

Samtidig er det i realiteten flertall på Stortinget for å imøtekomme kravet, men Frp har så langt talt med to tunger i denne saken. Fremskrittspartiets Erlend Wiborg er positiv «hvis situasjonen krever det».

Følg oss på Facebook

Onsdag sto permitteringsordningen sentralt på dagsordenen i et møte som tre statsråder hadde med topper i fagbevegelsen og på arbeidsgiverhold. Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) lovet rask avklaring, men han antyder at det også kan bli snakk om andre endringer enn forlengelse av maksimal permitteringsperiode. Det skjer altså, men arbeidsgiverne må ta deler av regningen. Det vil gjøre ordningen mindre attraktiv. Regjeringen argumenterer med at ikke må arbeidstakere låses inne i en arbeidsplass som blir borte.

Maksimal permitteringsperiode er i utgangspunktet 26 uker, men for dem som ble permittert i vår er perioden forlenget ut oktober. Problemet er bare at mange bedriftsledere ønsker mer forutsigbarhet. Alternativet til videre permitteringer er i mange tilfeller oppsigelser. Da mister disse arbeidstakerne kontakten med bedriften, noe som gjør at veien tilbake til arbeidslivet blir tyngre.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

En undersøkelse blant 600 bedrifter organisert i NHO Reiseliv viser at halvparten av bedriftslederne tror de må si opp ansatte dersom permitteringsperioden ikke nå blir forlenget. Situasjonen på arbeidsmarkedet har riktignok blitt bedre enn den var på det verste i vår, men det er fortsatt over 108.000 helt eller delvis permitterte.

En utvidet og forbedret permitteringsordning var ett av de mange tiltakene som politikerne satte i verk for å møte konsekvensene av korona-pandemien. Dette var et effektivt tiltak som hindret masseoppsigelser og som så langt har hjulpet mange bedrifter over kneika. Når det nå gradvis lettes på korona-restriksjonene, er det om å gjøre å få hjulene i gang igjen. Et lønnstilskudd for å stimulere bedriftene til å ta inn igjen permitterte er ett slikt tiltak.

Men den siste tids økning i smitte viser at dugnaden ennå ikke er over, og mange bedrifter ser fortsatt mørke skyer i horisonten. Derfor er det positivt at regjeringen lytter til det samstemte kravet fra arbeidslivets parter om å forlenge permitteringsperioden ytterligere. Tiden var overmoden.

Annonse
Annonse