JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Det er 50 år siden det ble funnet olje på Ekofisk-feltet i Nordsjøen.

Det er 50 år siden det ble funnet olje på Ekofisk-feltet i Nordsjøen.

LO Media

Kommentar:

«Den første oljedråpen»

I disse dager er det 50 år siden den første oljen ble funnet på norsk sokkel.
23.10.2019
14:00
23.10.2019 10:26

kjell.werner@anb.no

Torsdag 24. oktober 1969 er merkedagen for det store oljeeventyret i Norge. Da ble det funnet store mengder olje på Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Men det var først lille julaften samme året at funnet ble erklært for drivverdig, og derfor er det 23. desember 1969 som står i historiebøkene som starten på den norske oljeepoken.

Men funnet ble altså gjort to måneder før, og folkene på Ekofisk hadde nesten gitt opp håpet. Phillips boret denne brønnen nærmest bare fordi det ville koste selskapet mer å la være. Phillips-ledelsen sto klar til å droppe engasjementet i Norge. Men den gang ei. To måneder senere fikk Norge en julefeiring utenom det vanlige. Da ble det skrevet oljehistorie som til de grader har forandret landet vårt.

Følg oss på Facebook

Det hører med til historien at ekspertene lenge ikke hadde noen tro på at det kunne finnes ressurser under havbunnen utenfor Norge. Så sent som i februar 1958 konkluderte Norges geologiske undersøkelse med følgende: «Man kan se bort fra mulighetene for at det skal kunne finnes kull, olje eller svovel på kontinentalsokkelen langs den norske kyst». Så feil kunne man ta. Derfor er det all grunn til å gi honnør til framsynte politikere, eksperter og selskap som likevel satte i gang med leteboring på 60-tallet.

Det som skapte håpet om norske petroleumsressurser, var det nederlandske funnet av gass i Groningen i 1959. I oktober 1962 ba Phillips om tillatelse til å lete etter hydrokarboner i Nordsjøen. Men her skulle det ikke være fritt fram, og året etter proklamerte derfor regjeringen Gerhardsen klokelig at Norge har suverenitet over sokkelen. Det ble slått fast at staten er grunneier og bestemmer hvem som skal få utvinne ressurser under havbunnen. Den første konsesjonsrunden ble utlyst i april 1965.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Den norske oljeproduksjonen er på hell. Toppen ble nådd ved årtusenskiftet, men fallet i oljeproduksjon har blitt kompensert med stadig mer gass. Og denne uka kom den første oljen opp fra det gigantiske Johan Sverdrup-feltet. Her kan det utvinnes olje i nye 50 år framover. Spørsmålet er bare hvor mange år verden vil etterspørre norsk olje når vi nå går inn i det grønne skiftet.

Klimatrusselen henger over oss. Fornybar energi er derfor svaret. Realistisk sett vil verden likevel trenge mye olje og gass i mange tiår. Det må bli både og, ikke enten eller. Og Norge som nasjon har blitt smertelig økonomisk avhengig av oljemilliardene. Foreløpig ser vi ingen nye næringer som vil være i nærheten av å gi like stor verdiskapning som oljen.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
23.10.2019
14:00
23.10.2019 10:26