JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Det er i krisetider vi ser betydningen av en sterk fagbevegelse», skriver Svein-Yngve Madssen

Tillitsvalgte over hele landet jobber døgnet rundt for å redde jobber og sikre at arbeidsfolk ikke blir sittende med regningen.
ETTER KORONA: Det er i fellesskap vi må komme oss gjennom krisen. Da er det all grunn til å minne om at etter alle dugnader får deltakerne en liten belønning. Og denne gangen bør det være noe langt bedre enn pølse og lompe, skriver Svein-Yngve Madssen.

ETTER KORONA: Det er i fellesskap vi må komme oss gjennom krisen. Da er det all grunn til å minne om at etter alle dugnader får deltakerne en liten belønning. Og denne gangen bør det være noe langt bedre enn pølse og lompe, skriver Svein-Yngve Madssen.

Sissel M. Rasmussen

Redaktør LO-Aktuelt

sym@lomedia.no

Når koronakrisen er over, bør noen forske på hva som hadde skjedd med hverdagen til norske arbeidstakere dersom LO, forbundene og de andre arbeidstakerorganisasjonene ikke hadde gjort jobben sin.

Og ikke minst betydningen for det ukjente arbeidslivet vi vil gå inn i når krisen er over.

LO sentralt har jobbet sju lange dager i uka opp mot regjering, Storting og arbeidsgivere for å sikre arbeidstakerne best mulige vilkår for den enorme arbeidsinnsatsen de nå legger ned. Oppgaven er ikke bare å stå på krava, men også bidra til at de krevende utfordringene samfunnet står overfor blir løst på en best mulig måte.

p

Ett eksempel på et stridstema er hvordan permitteringene skal foregå. Regelen er en varslingstid på fjorten dager. Men når virksomheter nærmest stopper opp på dagen erkjenner alle at det er behov for å se på unntak.

Samtidig er det viktig å hindre misbruk og ikke minst sikre at avtaleverket overlever en krisetid. En slik forståelse kan sitte langt inne hos arbeidsgivere som ønsker størst grad av fleksibilitet også i framtida.

Det begrepet som er blitt flittigst brukt ved siden av ordet krise, er ordet dugnad. På mange måter er det synonymt med den norske modellen. Det er i fellesskap vi må komme oss gjennom krisen. Og det er i fellesskap vi må reise oss og komme på beina igjen.

p

Lokalt hører vi om tillitsvalgte som mer eller mindre er blitt en integrert del av ledelsen. Arbeidsgiverne er ikke bare helt avhengige av å få med seg de ansatte til å utføre en ekstraordinær innsats over lang tid. Men de er også helt avhengige av den kompetansen og klokskapen som er ute blant arbeidstakerne.

Sentralt har LO bidratt på en tilsvarende måte med innspill og press opp mot regjeringen og stortinget. Gjennom det fagligpolitiske samarbeidet med Arbeiderpartiet har LO en unik mulighet til å bli hørt og kunne påvirke politisk også i krisetider for landet. Slik har de jobbet opp mot både krisepakker og unntaksforskrifter.

p

Er det noe som allerede er sikkert, er det at krisetidene kommer til å fortsette lenge etter at koronaviruset er nedkjempet. Mange vil fortsatt være permitterte, arbeidsløsheten vil være stor og det er grunn til å frykte at både den politiske høyresiden og enkelte arbeidsgivere vil prøve å videreføre unntakstilstanden i arbeidslivet.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen advarer mot at arbeidsfolk får sluttregningen etter at de har jobbet landet ut av en krise. Da er det all grunn til å minne om at etter alle dugnader får deltakerne en liten belønning. Og denne gangen bør det være noe langt bedre enn pølse og lompe.

Annonse
Annonse