JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Det interessante er at det nå har blitt økt trykk på å løse deltidskrisen»

PÅ TIDE MED MER HELTID: Flere heltidsstillinger i helse og omsorg vil være bra både for kvaliteten på tjenestene, og for ansatte, pasienter og brukere, skriver Kjell Werner.

PÅ TIDE MED MER HELTID: Flere heltidsstillinger i helse og omsorg vil være bra både for kvaliteten på tjenestene, og for ansatte, pasienter og brukere, skriver Kjell Werner.

Colourbox.com

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Når Ap-lederen lover skjerpet innsats for flere heltidsstillinger i helse og omsorg og Ap lokalt supplerer med tilsvarende løfter, vil bordet fange, skriver Kjell Werner.

Det er fortsatt altfor mange arbeidstakere som jobber ufrivillig deltid her til lands. Nå seiler kampen for flere heltidsjobber opp som en sentral sak i valgkampen, for det er i første rekke kommunene som her svikter sin rolle som gode arbeidsgivere. Denne utfordringen er spesielt stor for kvinner som jobber deltid innen helse og omsorg.

Lederen i Fagforbundet, Mette Nord, beskriver dette som en deltidskrise, og hun får følge av toppene i både Sykepleierforbundet og Delta. På den annen side advarer Høyres Heidi Nordby Lunde mot å bruke krisebegrepet.

ph

I fjor jobbet 36,8 prosent av alle sysselsatte kvinner deltid, mens den tilsvarende andelen for menn var 14,5 prosent. To av tre jobber innen helse og omsorg i kommunene er deltidsstillinger. Og blant dem som går turnus er det tre av fire som jobber deltid.

For de 50.000 kvinnene og 20.000 mennene som jobber ufrivillig deltid, er krisen høyst reell. Når nyutdannete helsefagarbeidere eller sykepleiere ikke får hele faste stillinger, så må de naturlig nok jakte vakter for å få livet og økonomien til å gå i hop.

Ap-leder Jonas Gahr Støre utfordret statsminister Erna Solberg (H) på heltidsproblematikken da de to møttes i valgkampens første duell. Da skrøt Støre av at Ap-styrte kommuner er bedre enn Høyre-styrte på å innføre mer heltid. Men her dreier det seg om marginale forskjeller, og poenget et at det er langt igjen til vi bør kunne si oss fornøyde. Faktum er at det har skjedd fint lite på dette området de siste årene, og det er lite som skiller i resultater. Noen kommuner har riktignok vært flinke, men det blir unntakene fra regelen.

ph

Det interessante er imidlertid at det nå har blitt økt trykk på å løse deltidskrisen. Ap-lederen lover skjerpet innsats på dette feltet, og Ap lokalt supplerer med tilsvarende løfter. Dermed vil bordet fange, for de tre fagforbundene vil følge utviklingen etter valget med argusøyne.

Kommunepolitikerne fra alle partier vil måtte regne med kritikk fra fagbevegelsen dersom de ikke klarer å innfri med betydelig flere hele stillinger. Det er spesielt interessant at Sykepleierforbundet og Delta, som tradisjonelt er forsiktig med å engasjere seg i valgkamper, nå står sammen med Fagforbundet i denne kampen.

Flere heltidsstillinger innen helse og omsorg er som et kinderegg med tre gode ting. Det er naturlig nok bra for de ansatte, men det er også bra for pasienter og brukere som får færre helsearbeidere å forholde seg til. Og til slutt er det bra for kvaliteten i tjenesten. I tillegg er hele, faste stillinger god likestillingspolitikk. Dette bør oppta velgere flest ved høstens kommunevalg.

Annonse
Annonse