JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Erna Solberg satser på nye år som statsminister etter 2021.

Erna Solberg satser på nye år som statsminister etter 2021.

Leif Martin Kirknes

Kommentar:

«Erna satser offensivt»

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg ønsker å gå til valg på sitt regjeringsprosjekt også ved stortingsvalget i 2021.
30.09.2019
14:00
30.09.2019 11:10

kjell.werner@anb.no

Det gir hun nå klar beskjed om. Et dårlig lokalvalg og svake meningsmålinger for de fire regjeringspartiene har ikke skremt Solberg til å kaste inn håndkleet. Hun har ambisjoner om å lede både regjering og parti i neste stortingsperiode. Men som sittende statsminister kan hun ikke si noe annet. Det ville svekket Erna Solbergs posisjon om hun hadde varslet et farvel til norsk politikk.

Det interessante er imidlertid at Erna Solberg svarer med en offensiv tone. Hun tror velgerne «vil sette pris på stabilitet og trygghet, noen som viser at de kan bære et regjeringsprosjekt». Ved kommunevalget fikk de fire til sammen 36,2 prosent av stemmene. På meningsmålingene gjør Høyre og Frp det fortsatt dårlig, og de to småpartiene i regjering ligger under den magiske sperregrensen. På denne bakgrunn må det et politisk jordskjelv til for at de fire borgerlige partiene skal kunne få flertall i 2021. Men to år er lang tid i politikken, så mye kan skje.

Følg oss på Facebook

Senterpartiet ble den store vinneren i årets valg. Sp kapret mange velgere fra både regjeringspartiene og Arbeiderpartiet, altså fra begge sider av midtstreken i norsk politikk. På denne måten sørger Sp for å styrke rødgrønn side på bekostning av Erna Solberg & co. Samtidig har Ap-leder Jonas Gahr Støre stor mulighet til å bli statsminister i 2021, basert på framgang blant rødgrønne venner. Skåret i gleden for Ap er at partiet ligger og vaker langt nede på 20-tallet.

Høyre fikk 20,1 prosent i kommunevalget. Erna Solberg karakteriserer det som et valg «midt på treet» for Høyre selv om det var 3,1 prosent svakere enn for fire år siden. Nå murres i Høyres rekker. Tidligere stortingsrepresentant fra Hedmark, Gunnar Gundersen, er bekymret for Høyres situasjon. Han mener at Erna Solberg er for pragmatisk. Høyres politikk blir derfor visket ut i regjeringssamarbeidet.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

– Til sjuende og sist blir Høyre taperen. Vi blir konturløse. Ingen vet hva Høyre vil, alle vet hva de tre andre vil, sier Gundersen til Dagbladet. Han frykter at dette kan undergrave Erna Solbergs posisjon som leder. Gundersen forteller at han møter mange Høyre-folk som var «møkka lei» og derfor stemte på Senterpartiet. Han ber statsministeren om å være hardere i klypa, ved for eksempel å ta tilbake styringen av Klima- og miljødepartementet.

Det synes å være dårlig klima i regjeringssamarbeidet. Venstre og Frp er i tottene på hverandre, og nå ropes det ulv i Hedmark. Erna Solberg må være brobygger og samtidig hardere i klypa. Det blir mildt sagt krevende.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
30.09.2019
14:00
30.09.2019 11:10