JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Faren for storkrig»

Donald Trump sier han er klar til å gjengjelde angepene mot Saudi-Arabia.

Donald Trump sier han er klar til å gjengjelde angepene mot Saudi-Arabia.

Det hvite hus

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Angrepene på saudiarabiske oljeinstallasjoner øker faren for en storkrig.

kjell.werner@anb.no

Det er motstridende meldinger om hvem som står bak disse angrepene, men det avgjørende er uansett hvordan USA-president Donald Trump eventuelt reagerer med gjengjeldelse. Forholdet mellom USA og Iran er svært anstrengt. Trump mener at det er «grunn til å tro» at USA kjenner den skyldige. Utenriksminister Mike Pompeo sier rett ut at det er Iran som står bak. Iran blånekter, mens Houthi-militsen i Jemen hevder å stå bak droneangrepene.

Saudi-Arabia er USAs nære allierte i Midtøsten, og Donald Trump er derfor klar til å gå til krig mot Iran dersom det skulle bli nødvendig. Men USAs president ønsker absolutt å unngå det, skal vi tro Trump på hans ord. Trump håper å kunne få Irans president Hassan Rouhani i tale under FN-møtet i New York neste uke. Dette vil bli historisk, for det blir i tilfelle første gang at topplederne i disse landene møtes siden revolusjonen i Iran i 1979.

Følg oss på Facebook

Samtidig er det grunn til å merke seg at Donald Trump skryter av at sanksjonene mot Iran virker. Og bakteppet her er det faktum at Trump dessverre trakk USA ensidig ut av atomavtalen med Iran. Trump mener på sin side at han kan presse fram en bedre avtale med Iran enn den USA (under Barack Obama), EU, Russland og Kina framforhandlet i 2015.

Borgerkrigen i Jemen er en viktig faktor til den storpolitiske maktkampen som pågår. Saudi-Arabia bruker amerikanske våpen, mens Houthi-militsen forsynes med våpen fra Iran. Nå antydes det også at iransk våpen kan ha blitt brukt i angrepene mot de saudiarabiske oljeinstallasjonene, og at Iran da i tilfelle kan sies å stå indirekte bak.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Donald Trump kan takke seg selv for at forholdet til Iran har blitt så anstrengt. Midtøsten er en kruttønne. Det skal bare en liten gnist til for å skape en storkrig. Det er forståelig at Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er «svært bekymret» over økt spenning. Samtidig anklager han Iran for å destabilisere regionen. Hva han legger i det siste, er mer uklart. Det er mulig at Stoltenberg sikter til den amerikanske dronen som ble skutt ned i sommer. Da ga Trump ordre om et militært angrep mot utvalgte mål i Iran. Angrepet ble heldigvis avlyst få minutter før det skulle skje.

Oljeprisen har skutt i været som følge av at de to iranske anleggene ble rammet. Dyrere olje fører til at prisen på bensin og diesel går opp. Donald Trump blir ikke gjenvalgt dersom det blir rådyrt for amerikanere flest å kjøre bil. Derfor blir diplomatiet den farbare veien.

Annonse
Annonse