JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Farlig høyt spill av Frp»

Fremskrittspartiets landsstyre har fremmet seks krav for redusert bompengebelastning.
Finansminister Siv Jensen møter seg selv i døra. Nå må hun finne Frp-veien til fortsatt regjeringsdeltakelse.

Finansminister Siv Jensen møter seg selv i døra. Nå må hun finne Frp-veien til fortsatt regjeringsdeltakelse.

Jan-Erik Østlie

kjell.werner@anb.no

Dette er punkter som Frp må ha betydelig gjennomslag på dersom partiet skal fortsette i regjering. Felles for de fleste av punktene er at innrømmelser her i realiteten betyr omkamper. Slike endringer vil sitte langt inne, spesielt hos KrF og Venstre. Men dersom Frp blir avspist med smuler, ligger det an til regjeringskrise - altså at Frp forlater regjeringen til Erna Solberg.

Frp krever stopp for nye bypakker, endre målet om nullvekst i biltrafikk til mål om reduserte utslipp, mer sletting av bompengegjeld, kostnadskutt i eksisterende bypakker, nei til veiprising pluss at kommunene og fylkeskommunene tar en større del av regningen. På den annen side har Frp-leder og finansminister Siv Jensen gjort det klart at Frp kommer til å stemme for bompengeprosjektene som allerede ligger på Stortingets bord. Denne avstemningen skjer 19. juni, og Carl I. Hagen har forutsatt at landsstyret i Frp må ha et forhandlingsresultat klart før dette.

Følg oss på Facebook

Det er en svært stram tidsplan som det skal mye til for å klare. Flere av punktene innebærer også at det må legges penger inn i neste års statsbudsjett. Dette «bankes» normalt på regjeringens budsjettkonferanse i august, og da kan godbiter lekkes ut i god tid før høstens lokalvalg 9. september.

Det blir krevende forhandlinger. Frp viser til at det har oppstått en ny situasjon. Talsmenn fra både KrF og Venstre har imidlertid gjort det klart at disse partiene vil motsette seg å forandre på regjeringsplattformen som ble spikret på Hadeland i januar. Dette er finstemt politikk som vanskelig lar seg endre på. Hvis Frp får en seier, så må dette balanseres ut slik at også de tre andre regjeringspartiene får en fjær i hatten.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Hvordan det skal kunne skje, er vanskelig å se for seg. Men statsminister Erna Solberg har ved tidligere anledninger overrasket med å hugge over gordiske knuter. Samtidig er det ikke enkelt for Frp å mønstre av regjeringsskuta. KrF og Venstre vil da få sin ønskeregjering. Frp kan riktignok få mulighet til å blankpusse profilen, men partiet får mindre innflytelse.

I forkant av Erna Solbergs regjeringsdannelse kunne Frp true med å ikke støtte en regjering som partiet ikke er en del av, men nå gir det ingen mening å si det samme. I praksis vil et «utmeldt» Frp derfor bli et støtteparti for regjeringen til Erna Solberg. Alternativet er jo at Jonas Gahr Støre settes inn som statsminister selv om det altså er borgerlig flertall på Stortinget.

Problemet denne gangen er at Frp har skapt for store forventninger i eget parti. Fallhøyden er dermed farlig stor.

Annonse
Annonse