JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

Siv Jensen prøver seg på et slags frieri til Senterpartiet

I sin landsmøtetale brukte Frp-leder Siv Jensen kallenavn på sine politiske motstandere.

I sin landsmøtetale brukte Frp-leder Siv Jensen kallenavn på sine politiske motstandere.

Jan-Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
La oss reflektere litt rundt Frps jakt på Sp-velgere.

kjell.werner@anb.no

«Har det streifet deg at du har valgt feil lag?» spurte Jensen med adresse til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i sin tale på Frp-landsmøtet lørdag. Frp-lederen mener at Senterpartiet har havnet i dårlig selskap på venstresiden i norsk politikk.

Det er interessant å reflektere litt over dette frieriet. Siv Jensen ønsker slett ikke å kapre Senterpartiet. Hun vil bare ha velgere som har rømt til Sp. Derfor forsøker hun å innbille folk flest om at Senterpartiet hører til på borgerlig side i politikken, selv om hun innerst inne ikke tror på dette budskapet.

Strategien til Siv Jensen er todelt: Frp-lederen ønsker naturlig nok at partiet hennes skal bli større, og da er det lettest å få velgere fra et parti som spiller på noen av de samme politiske strengene som Frp. Den andre grunnen er at venstresiden svekkes hvis disse velgerne kan lokkes «tilbake» over den politiske midtstreken.

Siv Jensen beskylder Sp-lederen for å lure velgerne. Jensen bør gå stille i dørene, for hun seiler under falskt flagg. Senterpartiet er nemlig godt plassert på venstresiden i rikspolitikken. Det linjevalget ble foretatt for mange år siden og ble manifestert da partiet gikk inn i den rødgrønne regjeringen til Jens Stoltenberg i 2005. Senterpartiet har også vært i klar opposisjon til Erna Solbergs regjering siden den så dagens lys i 2013. Det er nok å nevne sentraliseringspolitikken som Høyre og Fremskrittspartiet har stått for i sju år. Den såkalte nærpolitireformen er ett eksempel på dette.

Kommentar: Det er underlig hvordan holdningen til vindkraft på land har skiftet retning 180 grader

Frp-landsmøtet ble som ventet dominert av kravene som Frp vil stille til regjeringen når det nå skal forhandles om statsbudsjettet for neste år. Færre kvoteflyktninger, kutt i bistandsbudsjettet, lavere avgifter for å redusere grensehandelen, mindre bompenger og bedre kår for pensjonistene er de viktigste kravene i så måte. Erna Solberg & co må belage seg på tøffe forhandlinger. Men Frp vil neppe felle regjeringen for indirekte å sette inn Ap-leder Jonas Gahr Støre som statsminister. Det er det bare Carl I. Hagen som snakker høyt om.

Lørdagens Frp-landsmøte viser med tydelighet at det er tre fløyer i partiet. På den ene kanten står Carl I. Hagen og Oslo-gjengen som vil dra partiet i nasjonalistisk retning ved å sette «Norge først». På motsatt fløy står Ketil Solvik-Olsen. Han mener at partiet er tjent med å bruke en mykere innestemme slik at velgerne lettere får med seg det faktiske budskapet. Og mellom disse fløyene forsøker Siv Jensen å bygge bro.

I sin landsmøtetale brukte Jensen kallenavn på sine politiske motstandere. Det var et dårlig bidrag til en opplyst politisk debatt.

Kommentar: Prislappen på det nye regjeringskvartalet bør ikke komme som et sjokk. Og nå er det for sent å snu

Annonse

Flere saker

Annonse