JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Hetsen mot politikere»

Det har blitt tøffere å være politiker.
Mange politikere utsettes for hest og sjikane via sosiale medier.

Mange politikere utsettes for hest og sjikane via sosiale medier.

Colourbox

kjell.werner@anb.no

Netthets, trusler og ren sjikane har dessverre blitt mer utbredt. Klepp-ordfører Ane Marit Braut Nese (H) og hennes familie har følt det direkte på kroppen. I hennes tilfelle har det «kostet» å være for bompenger. En undersøkelse som Ipsos har utført for kommunenes interesseorganisasjon, KS, forteller oss at 43 prosent av lokalpolitikerne har opplevd hatefulle ytringer og trusler. Halvparten har vurdert å gi seg i politikken, og 15 prosent har sluttet av den grunn.

Men også toppolitikere er utsatt. Statsminister Erna Solberg (H) innrømmer at hun har opplevd mye hets, både på nettet og i form av brev. Hun frykter at netthets vil føre til selvsensur, spesielt blant unge politikere. Tirsdag holdt statsministeren tale ved åpningen av aksjonen «Rusken på nett». Formålet er å rydde opp i alt søppelet som kommer i kommentarfeltene på internett.

Følg oss på Facebook

I den forbindelse ble det lagt fram en undersøkelse som viser at hver tiende nordmann har blitt utsatt for netthets, og blant de unge dreier det seg om hver fjerde. Videre kommer det fram at 40 prosent av norske politikere svarer at de ikke ytrer seg i enkeltsaker i frykt for hat på nettet. Det gjelder spesielt innenfor temaene religion, klima og saker hvor by står mot bygd. 60 prosent av politikerne innrømmer at de har blitt mindre offentlige.

Tidligere var den offentlige samtalen i stor grad forbeholdt redaktørstyrte medier som aviser, radio og TV. Så kom internett, og vi fikk en ytterligere demokratisering av samfunnet. Det har blitt lettere for folk flest å komme til orde. Sosiale medier har tatt over mye av samfunnsdebatten, på godt og vondt. Vi ønsker oss selvsagt ikke tilbake til «gamle dager», men det er likevel grunn til å peke på at vi synes å ha tapt noe på veien.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Det er alvorlig for demokratiet at mange politikere og andre samfunnsaktører ikke lenger tør si det de mener. Resultatet blir en skadelig selvsensur. Til høsten er det lokalvalg, og da står vi beklageligvis overfor en situasjon der mange politikere har trukket seg på grunn av hets som er drevet fram av en for tøff tone på nettet. Vi risikerer å miste de beste og mest fargerike politikerne. Det er spesielt bekymringsfullt at de unge er mest utsatt for hatefulle ytringer.

Det er på tide å mane til dannelse og folkeskikk blant folk flest. Samtidig bør en del sentrale politikere gå litt i seg selv. Det er avslørende når statsminister Erna Solberg må ta nære kolleger i skole med å si at hun ikke ville ha brukt akkurat de ordene.

Annonse
Annonse