JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Likestillingen i politikken har kommet langt, men det er fortsatt et stykke igjen»

Det er 43 prosent kvinner på listene ved årets kommunevalg.

Det er 43 prosent kvinner på listene ved årets kommunevalg.

ANB-arkiv

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Andelen kvinner på listene til kommunevalget står omtrent på stedet hvil.

kjell.werner@anb.no

Samlet sett er det 43 prosent kvinner på disse listene. Det er 0,3 prosentpoeng opp sammenliknet med situasjonen foran valget i 2015. SV er best på kvinnerepresentasjon med en andel på 55 prosent, mens Frp ligger på bunnen med skarve 28 prosent. Det er store forskjeller kommunene imellom. Bare 10 av landets 356 kommuner har en kvinneandel på over 50 prosent.

Kvinner er altså fortsatt litt underrepresentert på kommunelistene, men det er all grunn til å glede seg over at likestillingen på dette området har bedret seg jevnt og trutt. For 50 år siden var det bare ti prosent kvinner i kommunestyrene. I dagens kommunestyrer er kvinneandelen 39 prosent. Bare 28 prosent av landets ordførere er kvinner. Til sammenlikning er kvinneandelen på Stortinget 40,8 prosent.

Følg oss på Facebook

Likestillingen i politikken har altså kommet langt, men det er et stykke igjen til vi kan slå oss fornøyd på brystet. I lokalpolitikken er det spesielt to faktorer som svekker likestillingen. Velgere flest løfter nemlig fram menn i større grad enn kvinner når de står i valglokalet. Kvinner sier oftere enn menn nei til gjenvalg. Det blir med en periode i kommunestyret for mange kvinner, mens menn gjerne sitter to og tre perioder. Det tar også tid å bygge opp erfaring.

Kvinnene havner dermed i en ond sirkel. Mange av kvinnene blir ikke godt nok kjent blant velgerne og får derfor ikke så lett et ekstra kryss på stemmeseddelen. Siden kvinnene er i mindretall i kommunestyret, ender mange av dem opp som Tordenskiolds soldater med «for mange» verv i råd og utvalg. Da blir man fort utbrent som politiker.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Hva kan vi så gjøre for å øke kvinneandelen? Flere partier har interne regler om kvotering på kommunelistene og fører forbilledlig opp annenhver kvinne og mann. Videre må den politiske hverdagen legges opp slik at det blir lettere å kombinere familieliv med ekstrajobben som ligger i å være lokalpolitisk engasjert. Flere kommunale møter på dagtid, mer effektive møter og barnevaktordninger kan hjelpe. Og så må mennene i hjemmet bli bedre til å avlaste kvinner som ønsker å engasjere seg politisk.

Vi ser en tendens til at kvinner er kvinner verst. Det er nemlig et faktum at kvinner er flinkere til å møte opp ved valglokalet enn menn. Da burde det vært en enkel sak å øke kvinneandelen. Men, nei da. Kvinner flest er ikke flinke nok til å løfte fram kvinnelige politikere gjennom et ekstra kryss på stemmeseddelen. Kvinner stemmer i større grad på menn! Janteloven synes dessverre fortsatt å gjelde blant kvinner.

Annonse
Annonse