JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Løsarbeid via app – slik vil vi ikke ha det»

Appen Staffers er laget for å formidle kontakt mellom arbeidsgivere og arbeidstakere i utelivsbransjen.

Appen Staffers er laget for å formidle kontakt mellom arbeidsgivere og arbeidstakere i utelivsbransjen.

Håvard Sæbø

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Det er skremmende at både NHO og Virke tar så lett på advarslene fra LO om konsekvensene av appen Staffers, skriver Kjell Werner.

kjell.wener@anb.no

Vår tids løsarbeid er på vei inn i arbeidslivet. Flittige norske gründere har laget en app der utelivsbransjen kan skaffe seg ekstra arbeidskraft, skift for skift. Appen Staffers formidler vakter på restauranter, kafeer og puber og er i realiteten et bemanningsbyrå uten ansatte.

LO advarer mot systemet, mens arbeidsgiverforeningene NHO og Virke applauderer.

– Dette er rett og slett for drøyt. Appen frister bedrifter med at de kan slippe forpliktelse som en ordentlig ansettelse medfører, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til Magasinet for fagorganiserte.

Han peker på at de som tar jobber gjennom Staffers ikke har noen som helst sikkerhet for inntekt, siden de får oppdrag skift for skift.

Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen priser på sin side fleksibiliteten som ligger i en slik arbeidsformidling, spesielt når det gjelder uteservering som er så væravhengig.

Følg oss på Facebook

– Dette er en koblingstjeneste mellom arbeidsgiver og arbeidstaker for enkeltengasjementer som ikke innebærer noe prinsipielt nytt. Og for brukeren er det viktig å merke seg at denne tjenesten ikke opphever det arbeidsrettslige regelverket, sier NHO-direktør Magne Kristensen.

Han poengterer at man uansett må forholde seg til arbeidsmiljøloven, reglene om midlertidig ansettelse, allmenngjort lønn og eventuelle tariffavtaler. Staffer-gründerne forteller at brukerne må gjennom en prosedyre for godkjenning og understreker at useriøse brukere vil bli utestengt.

Staffers-appen innebærer lite prinsipielt nytt, men den gjør det dessverre lettere for arbeidsgivere å skalte og valte med arbeidstakere. Det blir en fleksibilitet på arbeidsgivers premisser.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Det hører også med til historien at det allerede er mye uryddig innen utelivsbransjen. Men det er ingen unnskyldning for å gjøre arbeidsforholdene enda verre. Vi må gå andre veien. Faste ansettelser i hele stillinger må være hovedmålet.

Tilsvarende apper vil fort kunne bli en del av hverdagen – også i andre bransjer. Dette minner om såkalte nulltimerskontrakter, fast ansettelse uten lønn mellom oppdrag.

På generelt grunnlag er det imidlertid ingen grunn til å frykte ny teknologi. Det er snarere bakstreversk å bli hengende igjen med gammel. Men det er misbruk av ny teknologi som er utfordringen. Her påhviler det arbeidsgiverne et spesielt ansvar. Derfor er det skremmende at både NHO og Virke tar så lett på advarslene fra LO.

Det vi nå skimter konturene av, minner om tilstandene på arbeidsmarkedet for om lag hundre år siden. Da sto mange arbeidsfolk med lua i handa med håp om å bli tildelt ett dagsverk av gangen. Nå er det å sjekke appen på mobilen som gjelder.

Ett skift av gangen gir liten trygghet for ei lønn å leve av og slett ingen mulighet til å skaffe seg eget husvære. Et slikt løsarbeidersamfunn vil vi ikke ha tilbake.

Annonse
Annonse