JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Når de rike blir rikere, er det stort sett menn som får mer penger og makt»

Når de rikeste stort sett er menn, så forsterker dette ubalansen mellom kvinners og menns makt i samfunnet, skriver Synnøve Konglevoll.

Når de rikeste stort sett er menn, så forsterker dette ubalansen mellom kvinners og menns makt i samfunnet, skriver Synnøve Konglevoll.

Emmie Olivia Kristiansen

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Fordelingen av formue og kapitalinntekter har fått større betydning for økonomisk likestilling mellom kvinner og menn.

Inntekt i Norge kan grovt sett deles i tre: kapitalinntekt, lønnsinntekt og offentlige overføringer. I debatten om ulikhet, pekes det ofte på betydningen av arbeid framfor trygd. I debatten om likestilling mellom kvinner og menn, pekes det tilsvarende på betydningen av arbeid, heltid og likelønn. Arbeid og lønn er viktige, for både ulikhet og likestilling. Samtidig viser nyere forskning at formue og kapitalinntekter har fått økt betydning for økonomisk ulikhet i Norge. Det betyr også at fordelingen av formue og kapitalinntekter får økt betydning for økonomisk likestilling mellom kvinner og menn.

Inntekt, formue og fattigdom: Her er åtte fakta om Forskjells-Norge

Satt på spissen kan vi si at lønnsinntekt kommer fra at du jobber for pengene, mens kapitalinntekt kommer fra at pengene jobber for deg. De fleste av oss mottar noe kapitalinntekt, i alle fall litt renter fra banken. I gruppen av alle som mottar kapitalinntekt er det omtrent like mange kvinner og menn. Likevel går hele 75 prosent av det samlede kapitalinntektsbeløpet til menn. Forklaringen finner vi først og fremst ved at det er langt flere menn blant dem med de største formuene og dermed også kapitalinntektene. Med tall fra 2018 som eksempel: Da ble over halvparten av Norges samlede kapitalinntekter utbetalt til en liten gruppe mennesker på om lag 10.000 personer. Disse hadde hver en kapitalinntekt på over 1,5 millioner dette året. 4 av 5 i gruppen var menn, og de mottok til sammen 36 milliarder kroner. Kvinnene i gruppen mottok til sammenligning 8 milliarder kroner.

Mye delt: Hva er vanlig lønn i Norge? Dette sier tallene

Formue er altså skjevt fordelt mellom kvinner og menn. Når vi hensyntar at menn har mer gjeld enn kvinner, blir kjønnsforskjellene i formue redusert. Men et viktig trekk med formuesfordelingen er at noen få er ekstremt rike. Disse er stort sett menn. Kapitals 2020-liste over de 400 rikeste i Norge illustrerer dette godt: Fra den kan det anslås at kvinnene på lista kontrollerer 110 milliarder av de om lag 1400 milliardene gruppen totalt eier. Dette er mindre enn 1/10, og om lag det samme som mannen på toppen alene eier.

Foran høstens stortingsvalg ble det satt søkelys på hvordan Norges rikeste gir penger til partier som hegner om deres interesser. De med de største formuene har i prinsippet størst påvirkningsmulighet. Når de rikeste stort sett er menn, så forsterker dette ubalansen mellom kvinners og menns makt i samfunnet.

Fått med deg denne? Tallene som viser det ulike Norge, på godt og vondt

Enkelte argumenterer for at skjevhetene bør løses ved at kvinner må investere mer. For kvinner flest er det langt bedre med en politikk som øker skatten for de rikeste, styrker og utvikler offentlig velferd, sikrer økonomisk trygghet for arbeidsløse, syke, uføre og pensjonister og, ikke minst, bidrar til en bedre maktbalanse mellom arbeid og kapital. Det er likestillingspolitikk som monner.

Annonse
Annonse