JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

Nav-skandalen: «Skal de ansatte klare å gjøre en god jobb, er de helt avhengige av at ressursene tilsvarer oppgavene.»

Ole Palmstrøm

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning

– Man har fra politisk hold omskapt en gruppe mennesker fra å være verdig trengende personer med alvorlige problemer, til å bli sett på som uverdig trengende som skal møtes med krav, disiplin og sanksjoner.

Denne konklusjonen kan godt overføres til norske forhold og den pågående Nav-skandalen. Men ordene tilhører den danske arbeidsmarkedsforskeren Mathias Herup som tar et oppgjør med hvordan «dansk Nav» behandler folk som trenger hjelp.

I Sverige pågår det en tilsvarende diskusjon rundt raseringen av den offentlige arbeidsformidlingen (AF) som nå privatiseres. Ansatte med den beste kompetansen venter ikke på oppsigelsen, de slutter for å begynne i andre jobber hvor de verdsettes. Resultatet er at selv de AF-kontorene som ikke allerede er stengt, nærmest opphører å eksistere. «Ikke i vår villeste fantasi kunne vi forestilt oss dagens kaos», sier økonomiprofessor Lars Calmfors.

Fellesnevneren er at de nordiske velferdsstatene svikter de menneskene som virkelig trenger hjelp og solidaritet. Samtidig utfordres vår mest grunnleggende verdi. Selve tilliten mellom oss som mennesker og troen på at staten er på vår side.

Det vi ofte glemmer, er at «staten» er mennesker som prøver å gjøre en jobb så godt de evner ut fra tildelte ressurser og politiske føringer som setter rammene. Skal de ansatte klare å gjøre en god jobb, er de helt avhengige av at ressursene tilsvarer oppgavene. Det gjelder ikke bare antall stillinger og økonomi, men i stadig større grad kompetanse. Like viktig er det at de som arbeidstakere får tillit, blir lyttet til og har frihet til å bruke denne verdifulle kompetansen. Trygghet og medvirkning er selve kjernen i den norske arbeidslivsmodellen. Det kan virke som politikere og arbeidsgivere i offentlig sektor ikke har forstått dette. Konsekvensen er svært dårlig bruk av den største ressursen vi har i Norge – de ansatte. Og resultatet blir dårligere offentlige tjenester og kritikk mot Nav-ansatte, politi, lærere, barnevernspedagoger og andre arbeidstakere i offentlig sektor.

Alle har vi derimot et ansvar for synet på dem som trenger hjelp. Det å bruke pisk gjør noe med oss som mennesker; både den som utøver makt og den som er offer påvirkes. Men også samfunnet blir kaldere og splittet. Skal det komme noe godt ut av Nav-skandalen så må det være en erkjennelse av at vi er på feil vei. Det er ikke et samfunn med slike verdier arbeidsbevegelsens pionerer drømte om.

Vi trenger mer raushet og solidaritet. Og respekt for at vi er forskjellige.

Annonse
Annonse