JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Erna Solberg og Jonas Gahr Støre leder partier som sliter på meningsmålingene.

Erna Solberg og Jonas Gahr Støre leder partier som sliter på meningsmålingene.

NTBscanpix/Terje Pedersen

Kommentar:

«Nedtur for både Ap og Høyre»

Arbeiderpartiet og Høyre har mistet betydelig popularitet.
01.07.2019
14:15
01.07.2019 12:48

kjell.wener@anb.no

Det viser meningsmålinger både for lokalvalg og stortingsvalg. De «to store» i norsk politikk er ikke lenger så store som de tradisjonelt har vært. Senterpartiet, Miljøpartiet De Grønne og Rødt er de store vinnerne. Det gamle «protestpartiet» Frp må se det magiske titallet i hvitøyet. Frp er rammet av regjeringsslitasje og konkurranse fra partilista som sier nei til mer bompenger. Samtidig ligger både KrF og Venstre godt under sperregrensen på fire prosent. Slik ser situasjonen ut når politikerne forsøker å ta litt sommerferie.

Ap-leder Jonas Gahr Støre ville kunne ha dannet en rødgrønn regjering dersom stortingsmålingene var valg i dag. Men det er «takket være» at Senterpartiet får over 14 prosent oppslutning nå, som er 40 prosent mer enn ved stortingsvalget i 2017. Arbeiderpartiet får 25,3 prosent, og det er over to prosentpoeng mindre enn det svake resultatet for to år siden. SV holder om lag stillingen. I tillegg kommer Rødt med et snitt på 5,5 prosent. Det ville ha gitt ti Rødt-mandater på Stortinget dersom målingene var valg.

Følg oss på Facebook

Men i høst er det kommunevalg, og her er bildet litt annerledes. For det første er det store lokale variasjoner med bompengeopprør noen steder. Senterpartiet ligger an til å gjøre det historisk godt i nesten hele landet, mens både Ap og Høyre synes å slite. Verst er det nok for Ap-leder Jonas Gahr Støre, for han vil bli målt mot et svært godt kommunevalg for fire år siden. Da fikk Ap 33 prosent. Nå viser målingene ti prosentpoeng lavere oppslutning.

Situasjonen er likevel ikke helsvart for Ap. Støre & co kan glede seg over økt oppslutning i LOs rekker. Det viser en meningsmåling som Opinion har foretatt blant et utvalg av LO-medlemmene. Her svarer 47 prosent at de vil stemme på Ap dersom det var stortingsvalg. Det er tolv prosentpoeng mer enn det som gikk fram av den store medlemsundersøkelsen i LOs rekker rett etter valget i 2017. I samme tidsrom har LO-oppslutningen om Høyre sunket fra 16 til ni prosent. Det gir grunnlag for en klar marsjordre for LOs medlemmer fram mot stortingsvalget i 2021.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Vi ser økt polarisering i det politiske terrenget. Både Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg innser at de enkle budskapene synes å fenge, men de er begge klare på at svaret deres fortsatt vil være å formidle mer kompliserte politiske løsninger. Mest interessant er det imidlertid at «lilla-flertallet» til de to store partiene kan ryke. Det vil gi mer makt til småpartiene. Det kan true forutsigbarhet og mulighetene for brede kompromisser.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
01.07.2019
14:15
01.07.2019 12:48